Bliższe spotkania – 17.10.2019 r.
Rak piersi oraz super jedzenie jesienią – to tematy, na które z gośćmi Bliższych spotkań rozmawiały Agnieszka Lipczyńska i Małgorzata Sadowska.
Na całym świecie październik jest miesiącem walki z rakiem piersi. To najczęściej występujący nowotwór wśród kobiet i najczęstsza przyczyna zgonu. Co roku w Polsce wykrywa się około 16 tysięcy nowych zachorowań na raka piersi, z czego w województwie warmińsko-mazurskim – ponad 500. W naszym kraju około 70 procent pacjentek z rakiem piersi jest trwale wyleczonych.
O swoich doświadczeniach w walce z rakiem piersi, o wzajemnym wspieraniu się w czasie choroby oraz o tym, jak zmieniło się nastawienia do raka piersi mówiły Anna Piotrowska i Iwona Gawenda z Fundacji Spa For Cancer w Olsztynie – fundacji charytatywnej wspierającej kobiety chore i po przebytej chorobie.
Wcześnie wykryty rak piersi jest w 90 procentach przypadków wyleczalny.
O uświadamianiu, edukacji, cyklicznym badaniu piersi mówiła Joanna Margalska – brafitterka oraz Elżbieta Malinowska – doula.
Duży wpływ na nasze zdrowie ma to, co jemy. Odpowiednie pożywienie wpływa na naszą odporność, dodaje nam energii, poprawia nastrój, rozgrzewa – zwłaszcza teraz jesienią. Co jeść i jak komponować prawidłowo posiłki radziły Anna Mularczyk – dietetyczka i Karolina Lewandowska – blogerka kulinarna, autorka bloga „Co pysznego”.
Redakcja: K. Ośko za D. Kucharzewska