Bliższe Spotkania – 15.06.2020
O etykiecie weselnej, projekcie #AnnualFoodAgenda oraz wędkarstwie rozmawiali z gośćmi Bliższych Spotkań Izabela Malewska i Maciej Świniarski.
Pandemia koronawirusa pokrzyżowała plany wielu młodym parom, między innymi naszemu słuchaczowi, panu Marcinowi.
Gospodarka się otwiera i można już organizować wesela do 150 osób. Jak zorganizować wesele w nowym reżimie sanitarnym zgodnie z tradycją, żeby nie popełnić żadnej gafy i aby wszyscy byli zadowoleni radziła dr hab. Anita Frankowiak – kulturoznawca, dyplomowany coach, ekspert ds. protokołu dyplomatycznego.
Jeść zazwyczaj lubimy, ale czy zdrowo? Olsztyńscy naukowcy opracowali projekt #AnnualFoodAgenda, który ma nam pomóc w budowaniu dobrych i zdrowych nawyków żywieniowych.
Dlaczego powinniśmy jeść pomidory razem ze skórką, jak smakują słodycze na bazie zielonej herbaty – to tylko część pytań, na które odpowiedzi w ciekawy sposób udzielają olsztyńscy naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk. Specjaliści przygotowali serię unikalnych infografik na temat żywności.
O projekcie mówiła Iwona Kieda z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.
O infografikach na temat żywności mówiła Marzena Lenkiewicz z Laboratorium Mikrobiologii IRZIBŻ PAN w Olsztynie, jedna z osób, która opracowała takie grafiki.
Wyprawa na ryby to dla wielu okazja do relaksu nad wodą i dobry sposób na spędzenie wolnego czasu. Nie wystarczy jednak zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt. Każdy, kto skończył 14 lat, musi w tym celu wyrobić sobie kartę wędkarską -młodsi mogą łowić tylko pod opieką osoby posiadającej kartę.
Czy warto wędkować i jak to robić zgodnie z prawem mówił Tomasz Butkiewicz Polskiego Związku Wędkarskiego na Warmii i Mazurach.
Jeżeli wybieramy się na działkę czy na ryby środkami komunikacji publicznej, to pamiętajmy o zachowaniu wymogów sanitarnych związanych z koronawirusem. Do studia zadzwoniła pani Irena.
W lasach maseczek nosić nie trzeba, ale pojawia się problem śmieci.
Właśnie swoje spostrzeżenia związane z zaśmiecaniem lasów przekazał nasz słuchacz, pan Witold. Posłuchajcie Państwo.
Redakcja: K. Ośko za D. Kucharzewska