Bezglutenowe życie
Gluten to mieszanina białek roślinnych występująca w pszenicy, życie, jęczmieniu i pszenżycie. Dla zdecydowanej większości konsumentów gluten jest bezpieczny, ale co zrobić, kiedy podejrzewamy, że ma na nas niekorzystny wpływ? Co sugeruje konieczność diagnostyki w kierunku chorób glutenozależnych? Jak komponować dietę bez glutenu? Tym razem Radiową Akademię Zdrowego Odżywiania odwiedzi dr hab. inż. Urszula Krupa-Kozak z Zakładu Chemii i Biodynamiki Żywności Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, która przybliży słuchaczom zasady bezglutenowego życia.
Zapraszamy na antenę Radia Olsztyn w środę między godz. 13 a 14.
Posłuchaj audycji
__________
Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania jest częścią projektu EITFood #AnnualFoodAgenda, który popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności. Partnerem #AnnualFoodAgenda w Polsce obok Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk jest koncern spożywczy Maspex. #HealthierNutrition
www.annualfoodagenda.com