Będziemy oblizywać palce
W Ełku odbywa się finał subregionalny konkursu Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy, organizowanego przez Urząd Marszałkowski i Izbę Rolniczą w Olsztynie.
Swoje produkty i potrawy przygotowali właściciele gospodarstw agroturystycznych, członkowie stowarzyszeń i osoby fizyczne. Na razie jury ocenia produkty, mówi Igor Hutnikiewicz, dyrektor Departamentu Polityki Jakości Urzędu Marszałkowskiego:
Zofia Puzowska z Orzechówka, przygotowała pasztet jajeczny z szynką. Przepis został zmieniony – zamiast łososia pani Zofia dodała szynkę własnej roboty, bo na wsi nie ma łososia. Ponieważ rodzinie bardzo smakowało, postanowiła zgłosić się na konkurs:
W konkursie bierze udział 21 produktów i 6 potraw.
Kolejny finał subregionalny zaplanowano za tydzień, w Szczytnie. A już 13 grudnia zwycięzcy każdego z cykli zaprezentują swoje potrawy i produkty w Olsztynie. Najlepsze przepisy zostaną opublikowane w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy.
Po południu jury wybrało najlepsze produkty i potrawy. Uznanie znalazły ryby marynowane z tawerny Siwa Czapla w Giżycku. Za najlepszą potrawę przygotowaną przez przedsiębiorstwa i szkoły uznano pierogi Zespołu Szkół nr 6 w Ełku – danie przygotowali uczniowie pod okiem nauczycielki Elżbiety Mazurek. Pierogi były z mięsem i kiszoną kapustą, okraszone smażonym boczkiem.
Pozostałe zwycięskie potrawy to cukinia z makaronem Stowarzyszenia Wiatraki Mazur oraz ich nalewka aroniowa, chleb pełnoziarnisty Eko-piekarni w Wydminach, śliwki w pieluszce Janiny Kowalskiej ze Świętajna, twarogi z mleka krowiego Anny Kowal z Jagodnego Wielkiego, miód leśny Pawła Murzyna z Gołdapi i czipsy jabłkowe z gospodarstwa agroturystycznego Trzy Świerki z Galwieci. (mz/so)
fot. Małgorzata Zbrożek