Bakterie coli przyczyną zatrucia pacjentów dwóch szpitali
Bakteria eserihija coli była przyczyną masowego zatrucia około 70 pacjentów szpitali w Biskupcu i Barczewie.
To wyniki badań, które Sanepid przeprowadził na próbkach jedzenia dostarczanego do placówek przez firmę cateringową z Ukty. Epidemiolodzy znaleźli bakterię w kale chorego, a także w jednej z potraw.
Jedzenie nie było produkowane we właściwy sposób – powiedział Radiu Olsztyn Janusz Dzisko, dyrektor wojewódzkiego Sanepidu:
To kolejny dowód na to, że jeśli firma chce sprzedawać jedzenie szpitalom, musi doprowadzić technologię produkcji do perfekcji – dodaje Janusz Disko:
Przypomnijmy, do masowego zatrucia w szpitalach w Biskupcu i Barczewie doszło w poniedziałek. Jedzenie do placówek dostarczała firma kateringowa z Ukty.
Ostatnie tego typu zatrucie na Warmii i Mazurach miało miejsce we wrześniu. Wówczas zachorowało kilkadziesiąt osób ze szpitala w Dobrym Mieście i Domu Samopomocy Społecznej w Olsztynie. (lew/bsc)