Alternatywne źródła białek
Strączki, orzechy, glony, owady, to tylko niektóre przykłady alternatywy dla białka pochodzenia zwierzęcego. Dlaczego oczy świata zwrócone są ku tego rodzaju surowcom? Kim są fleksitarianie?
A może Ty też jesteś „elastycznym wegetarianinem”, ale nie zdajesz sobie z tego sprawy? Radiową Akademię Zdrowego Odżywiania odwiedzi dr inż. Michał Janiak z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, który przybliży nam temat alternatywnych źródeł białka, ich oddziaływania na zdrowie człowieka i zdrowie naszej planety.
Posłuchaj audycji
__________
Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania jest częścią projektu EITFood.eu #AnnualFoodAgenda, który popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności www.annualfoodagenda.com.