Agnieszka Tołłoczko-Wróbel: ziemniak ziemniakowi nie równy. Posłuchaj rozmowy
Gościem Leszka Cimocha w audycji Po Pierwsze Gospodarka była Agnieszka Tołłoczko-Wróbel – właścicielka gospodarstwa rolnego w Szkotowie na terenie gminy Kozłowo w powiecie nidzickim.
Agnieszka Tołłoczko-Wróbel specjalizuje się w uprawie warzyw, głównie wysokiej jakości ziemniaków. Kiedyś kartofel był rośliną ozdobną i był hodowany w donicach.
Nasz ziemniak ma dobre warunki i dobrą technologię. Dobrane są smaczne odmiany, ale ziemniaki mają też smacznie wyglądać, nadawać się do pakowania (…) Żeby ziemniak nadawał się do mycia musi mieć szczególne warunki. Od 2 lat sadzimy ziemniaki nową metodą – na zagony.
Jak podkreśliła Agnieszka Tołłoczko-Wróbel, kilogramem ziemniaków możemy nakarmić rodzinę i nie jest on drogi w porównaniu z innymi warzywami. Gorący ziemniak ma nieco ponad 75 kalorii, a zimny ziemniak, który możemy stosować do sałatek – 35 kalorii.
Trudna sytuacja w gospodarstwie zmusiła mnie do uprawy ziemniaka. Gospodarujemy na bardzo trudnych glebach – to V, VI klasa. To tereny polodowcowe, dużo górek, ogromna ilość kamieni. Są one cały czas zbierane. Z hektara potrafiliśmy zebrać prawie 100 ton kamieni.
Areał gospodarstwa obejmuje prawie tysiąc hektarów. Oprócz ziemniaków są tam także uprawiane: rzepak, buraki i cebula.
Gospodarstwo Agnieszki Tołłoczko-Wróbel jest jednym z lepszych w produkcji ziemniaka jeśli chodzi technologię, uprawę i smak.
Jesteśmy jedynym gospodarstwem w Polsce wybranym do dużej światowej produkcji. Z całego świata wybrano sześciu rolników. Najlepsi producenci ziemniaka na świecie pokazani zostaną na filmie.
Posłuchaj rozmowy Leszka Cimocha
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy za L. Cimoch