Ziemniak świętował w Olsztynku
Pieczone, gotowane, w mundurkach i prosto z ogniska. W skansenie w Olsztynku zorganizowano imprezę „Smaki ziemniaka”.
Można było dowiedzieć się wszystkiego o tym smacznym warzywie, spróbować swoich sił w wykopkach oraz spróbować wyszukanych dań z ziemniaków. Karczma w skansenie przygotowała wypieki z ziemniaków na słodko. Były słodkie bułeczki, rogaliki, bajaderki i placek z rodzynkami, a także nasza polska kartoflanka. Amatorzy placków ziemniaczanych musieli je sobie najpierw usmażyć na piecu kuchennym, tak jak robiły to nasze prababcie.
W skansenie rozpalono także wielkie ognisko, przy którym pieczono ziemniaczki. Najpierw jednak wszyscy musieli zacząć od wykopków.
(grzym/łw)
Ziemniak w polskiej tradycji
Badacze naszej przeszłości przypominają, że dawniej po zakończeniu żniw, kolejną ważną czynnością gospodarską było rozpoczęcie wykopów ziemniaków. W wydarzenie to zaangażowane były całe rodziny, nierzadko korzystano również z pomocy sąsiedzkiej i wspólnie kopano oraz zbierano ziemniaki na polu jednego gospodarza, aby następnie przenieść się do kolejnego. Po zakończeniu wykopków często rozpalano ogniska, podczas których świętowano zakończenie pracy i ku uciesze zgromadzonych dzieci pieczono ziemniaki.