Jak odchudzić wielkanocne potrawy?
Jak sprawić, by potrawy wielkanocne nie były tak ciężkostrawne? Wystarczy zastosować pewne sztuczki, które poprawią jakość biesiadowania podczas świąt.
Można na przykład połączyć tradycję z dietą śródziemnomorską. Anna Osowska, lekarz internista i endokrynolog radzi, by na stole pojawiły się warzywa, a także przyprawy, które niwelują skutki przejedzenia.
Na stole powinna pojawić się misa z sałatą i naszym rzepakowym olejem, pestkami dyni, kiełkami, które mają działanie antyoksydacyjne. Zamiast soli użyjmy ziół – majeranku, rozmarynu, dodajmy ostropest czy kmin rzymski, który poprawia trawienie (…). Zwróćmy uwagę, by nie było glutaminianu sodu. Nie zmuszajmy, nie namawiajmy do jedzenia, uszanujmy wolę naszych gości
– powiedziała.
W tym roku Polacy planują przeznaczyć średnio 570 zł na Święta Wielkanocne – to o 30 zł mniej niż w zeszłym roku. Niemal połowa przewiduje, że koszty zbliżającej się Wielkanocy będą porównywalne do tych w poprzednich latach, a więcej niż co czwarta osoba, spodziewa się większych wydatków.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: D. Grzymska
Redakcja: A. Niebojewska