Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 0 °C pogoda dziś
JUTRO: 2 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Kolejni producenci w sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury

Dziedzictwo kulinarne Warmia Mazury. Fot. Urząd Marszałkowski

Kolejni wytwórcy żywności regionalnej przystąpili do sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury. To między innymi: rolnicy, rybacy, pszczelarze, a także myśliwi.

Lokalni wytwórcy produkują wysokiej jakości żywność.

Chcielibyśmy zachęcać do tego wszystkich przedsiębiorców, który produkują najlepszą w naszym regionie żywność według krótkich łańcuchów sprzedaży

– powiedział Jarosław Sarnowski z Urzędu Marszałkowskiego w Olsztynie.

Wszyscy przygotowują zdrowe wyroby i potrawy oparte na tradycyjnych recepturach.

Zależało nam na przystąpieniu do sieci. Rybę przygotowujemy w sposób tradycyjny. Głównie wędzimy. Bardzo się staraliśmy dołączyć do tej sieci. Postrzegamy ją jako prestiżową

– mówiła Marlena Tubis z gospodarstwa rybackiego w Gadach.

Na Warmii i Mazurach była już podobna sieć, ale samorząd województwa wycofał się ze współpracy z partnerem szwedzkim, nie godząc się na sprzedawanie certyfikatów dziedzictwa kulinarnego. Teraz znak będzie chroniony.

Zgłosiliśmy wniosek do urzędu patentowego o zastrzeżenie naszego znaku. Abyśmy mieli stabilną, bezpieczną sytuację, chcemy zastrzec ten znak przynajmniej na 10 lat. Nauczeni doświadczeniem, w pierwszym etapie, wychodzimy na przeciw potrzebom

– wyjaśniał marszałek województwa Marcin Kuchciński.

Znak Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury otrzymał między innymi właściciel młyna w gminie Grodziczno Zdzisław Przyborowski.

Jestem czwartym pokoleniem młynarzy. W 1920 roku młyn kupił mój dziadek. Ja zacząłem produkować mąkę z samopszy, z ziarna orkiszowego. Przez ostatnich kilku miesięcy odczuwa się, że ludzie zaczynają wracać do normalnych środków spożywczych

– dodał.

Obecnie sieć Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury to 41 producentów żywności w regionie. Do sieci dołączyło kolejnych dziesięciu członków.

W kategorii GASTRONOMIA

  • Firma Gastronomiczna Krys-Stan s.c. z Olsztyna

W kategorii PRODUCENCI I PRZETWÓRCY

  • Dariusz Tubis Gospodarstwo Rybackie Gady z Gad w gminie Dywity
  • Gospodarstwo Rybackie Sp. z o.o. w Ełku
  • Gospodarstwo Pasieczne Mostkowo z Nowego Kawkowa w gminie Jonkowo
  • Pasieka Pszczele Włości Sabina i Grzegorz Bratosiewicz ze Starego Kawkowa w gminie Jonkowo
  • Piekarnia Delicja z Pieniężna
  • FHU „Gościniec” – Mirosław Gworek z Głodowa
  • Pasieka „Na wzgórzach Dylewskich“ Truszczyński z Lubawy
  • Młyn Produkcyjno-Handlowy „Młyn w Rynku” z Grodziczna

W kategorii EDUKACJA

  • Polski Związek Łowiecki Zarząd Okręgowy w Olsztynie

Posłuchaj wypowiedzi

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

Fot. M. Kwiatkowska

Fot. M. Kwiatkowska

Fot. M. Kwiatkowska

Autor: M. Kwiatkowska
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy

Więcej w Warmia, żywność, Mazury, dziedzictwo kulinarne, kulinaria, producenci
Obelisk i kapsuła czasu. Ruś koło Olsztyna świętuje 650-lecie

"Pamięci dawnych, obecnych i przyszłych mieszkańców 1374 - 2024". Obelisk z takim napisem stanął w centralnym miejscu Rusi. Mieszkańcy podolsztyńskiej wsi postanowili upamiętnić 650-lecie lokacji warmińskiej...

Zamknij
RadioOlsztynTV