Polecane, Aktualności, Aplikacja mobilna, STYL i ZDROWIE, Region
Kolejni producenci w sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury
Kolejni wytwórcy żywności regionalnej przystąpili do sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury. To między innymi: rolnicy, rybacy, pszczelarze, a także myśliwi.
Lokalni wytwórcy produkują wysokiej jakości żywność.
Chcielibyśmy zachęcać do tego wszystkich przedsiębiorców, który produkują najlepszą w naszym regionie żywność według krótkich łańcuchów sprzedaży
– powiedział Jarosław Sarnowski z Urzędu Marszałkowskiego w Olsztynie.
Wszyscy przygotowują zdrowe wyroby i potrawy oparte na tradycyjnych recepturach.
Zależało nam na przystąpieniu do sieci. Rybę przygotowujemy w sposób tradycyjny. Głównie wędzimy. Bardzo się staraliśmy dołączyć do tej sieci. Postrzegamy ją jako prestiżową
– mówiła Marlena Tubis z gospodarstwa rybackiego w Gadach.
Na Warmii i Mazurach była już podobna sieć, ale samorząd województwa wycofał się ze współpracy z partnerem szwedzkim, nie godząc się na sprzedawanie certyfikatów dziedzictwa kulinarnego. Teraz znak będzie chroniony.
Zgłosiliśmy wniosek do urzędu patentowego o zastrzeżenie naszego znaku. Abyśmy mieli stabilną, bezpieczną sytuację, chcemy zastrzec ten znak przynajmniej na 10 lat. Nauczeni doświadczeniem, w pierwszym etapie, wychodzimy na przeciw potrzebom
– wyjaśniał marszałek województwa Marcin Kuchciński.
Znak Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury otrzymał między innymi właściciel młyna w gminie Grodziczno Zdzisław Przyborowski.
Jestem czwartym pokoleniem młynarzy. W 1920 roku młyn kupił mój dziadek. Ja zacząłem produkować mąkę z samopszy, z ziarna orkiszowego. Przez ostatnich kilku miesięcy odczuwa się, że ludzie zaczynają wracać do normalnych środków spożywczych
– dodał.
Obecnie sieć Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury to 41 producentów żywności w regionie. Do sieci dołączyło kolejnych dziesięciu członków.
W kategorii GASTRONOMIA
- Firma Gastronomiczna Krys-Stan s.c. z Olsztyna
W kategorii PRODUCENCI I PRZETWÓRCY
- Dariusz Tubis Gospodarstwo Rybackie Gady z Gad w gminie Dywity
- Gospodarstwo Rybackie Sp. z o.o. w Ełku
- Gospodarstwo Pasieczne Mostkowo z Nowego Kawkowa w gminie Jonkowo
- Pasieka Pszczele Włości Sabina i Grzegorz Bratosiewicz ze Starego Kawkowa w gminie Jonkowo
- Piekarnia Delicja z Pieniężna
- FHU „Gościniec” – Mirosław Gworek z Głodowa
- Pasieka „Na wzgórzach Dylewskich“ Truszczyński z Lubawy
- Młyn Produkcyjno-Handlowy „Młyn w Rynku” z Grodziczna
W kategorii EDUKACJA
- Polski Związek Łowiecki Zarząd Okręgowy w Olsztynie
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: M. Kwiatkowska
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy