Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 2 °C pogoda dziś
JUTRO: 6 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Frytki z cukinii gwarancją kulinarnego sukcesu

Fot. Łukasz Węglewski

Cukinia znana z zapiekanek, zup czy placków, może też być podawana w całkiem innej odsłonie. Zucchine fritte, czyli chrupiące panierowane frytki z cukinii, serwowane są w słonecznej Italii.

Danie jest niezwykle łatwe do przyrządzenia i bardzo smaczne. Nie bez znaczenia, jest też to, że można ich zjeść dużo, dużo więcej niż tradycyjnych frytek z ziemniaków, ponieważ przyjmują mniej tłuszczu, a swym smakiem skradną niejedno kulinarne serce.

Potrzebne składniki na 6 porcji:

  • 750 ml mleka
  • 750 g cukinii
  • pokrojonej w pałeczki grubości 5 mm
  • 2 łyżki sumaku
  • łyżka soli morskiej w płatkach
  • około litra oleju roślinnego
  • 300 g mąki pszennej

Mleko wlej do płytkiej miski, wrzuć do niego pałeczki cukinii i odstaw na godzinę, aby nasiąknęły mlekiem. W dużym rondlu podgrzej olej. Do brytfanny, wsyp mąkę i równomiernie ją rozprowadź. Cukinię odcedź na durszlaku i odciśnij nadmiar mleka. Następnie wrzuć pałeczki do brytfanny i lekko obtocz je w mące. Łyżką cedzakową wyjmij pałeczki z brytfanny, otrzep je z nadmiaru mąki i przełóż na talerz. Smaż pałeczki partiami, aż wszystkie będą rumiane i chrupiące. Wyjmuj je z tłuszczu łyżką cedzakową i przekładaj na talerze z ręcznikami, aby wchłonęły tłuszcz.

Podawaj frytki obficie posypane solą sumakową (sól rozgnieciona w moździerzu na proszek razem z sumakiem) i delektuj się ich smakiem. Sukces kulinarny gwarantowany!

Autor: PAP Life
Redakcja: BSChromy

Więcej w jedzenie, zdrowie, kulinaria, cukinia, frytki
Kilkaset osób biegało dla 20-latka z zanikiem mięśni. Akcję zorganizowano w ośmiu miastach całej Polski

Kilkuset Olsztynian biegało na stadionie w olsztyńskim Kortowie, by pomóc choremu Sebastianowi Szostkowi. Podobne biegi odbywają się w siedmiu polskich miastach.  Każde okrążenie to pieniądze do...

Zamknij
RadioOlsztynTV