Aktualności, Regiony
Ponad tonę ryb przygotowali kucharze w Mikołajkach. Było tam studio Polskiego Radia Olsztyn
Ryby to ogromny walor Warmii i Mazur. Jest to też szansa na rozwój turystyki wędkarskiej – między innymi o tym mówili goście studia Polskiego Radia Olsztyn w Mikołajkach. Odbył się tam Mazurski Festiwal Rybny „Rybka na zdrowie”.
O tym jakim skarbem są ryby mówi Dariusz Kizling prezes lokalnej Grupy Rybackiej Mazurskie Morze: – Jeziora Mazurskie mają podwójny walor. Jednym z nich jest możliwość łowienia ryby w naturalnym środowisku i sprzedanie jej w lokalnej restauracji. Z drugiej strony jest też walor turystyczny. Wędkarstwo jest traktowane jako jedna z bardzo ważnych form działalności turystycznej.
Impreza promuje potrawy rybne oraz wiedzę o rodzajach i znaczeniu produktów rybnych w zdrowym odżywianiu. Dzięki temu festiwal co roku przyciąga oprócz mieszkańców tysiące turystów wypoczywających w Krainie Wielkich Jezior Mazurskich.
Organizatorzy przygotowali m.in. konkurs kulinarny „Rybkę na zdrowie”, w którym zmierzyli się lokalni kucharze. Była to okazja do posmakowania przygotowanych między innymi przez mikołajskich radnych ryb z mazurskich wód w różnej postaci.
(A.Podbielska)