Tort czekoladowo-wiśniowy na 15-lecie Dziecinady
W niedzielę, 25 października przypada 15-lecie audycji radiowej „Dziecinada”. Z tej okazji postanowiłyśmy z panią Anią Wojciechowską z Olsztyna upiec pyszny tort. A jaki tort najbardziej lubią dzieci? Oczywiście czekoladowy!
Pani Ania postanowiła go ulepszyć i dodała wiśnie i wiśniową galaretkę.
Ten tort dedykujemy: redaktor Ewie Zdrojkowskiej, która 15 lat temu wymyśliła tę audycję. Prowadzącym: Monice Szczygło i Markowi Michalskiemu, oraz wszystkim innym, którzy przez te lata prowadzili Dziecinadę. Współprowadzącym: dzieciom i młodzieży. A także wszystkim naszym milusińskim radiosłuchaczom z Warmii i Mazur i nie tylko.
Kto się wychował na Dziecinadzie? Ręka w górę! Może ugotujemy coś wspólnie do Jadłostacji i powspominamy dawne czasy?
Ale wracam do tortu.
Składniki:
Biszkopt: 6 jajek, szklanka cukru, szklanka mąki, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka masła, łyżeczka octu i jedna gorzka czekolada.
Masa: budyń waniliowy, mleko, szklanka cukru, 25 dag masła, 1 żółtko, łyżka spirytusu, 2 łyżki kakao i gorzka czekolada.
Dodatki: wiśnie z syropu i galaretka wiśniowa.
Poncz do nasączenia ciasta: 3/4 szklanki wody, 3 łyżki wiśniówki i pół cytryny.
Pieczemy biszkopt, pamiętając by dodać do ciasta roztopioną czekoladę w łyżeczce masła. Po wyjęciu z piekarnika trzeba rzucić blaszką o ziemię mniej więcej z wysokości 60 cm. To wypróbowany sposób pani Ani na opadanie ciasta – po tym zabiegu ciasto nie opada 🙂 Zostawiamy do wystygnięcia.
Robimy masę. Gotujemy budyń – szklanka mleka, torebka budyniu i szklanka cukru. Do malaksera wrzucamy masło i budyń, oraz żółtko i 2 łyżki kakao. Dolewamy odrobinę spirytusu. Miksujemy. Kroimy czekoladę na kawałeczki i dosypujemy do masy, krótko mieszając.
Biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Spodnią część nasączamy ponczem, pamiętając o brzegach. Rozsmarowujemy masę i układamy wiśnie. Nakrywamy drugą częścią ciasta (do góry nogami), nasączamy, rozsmarowujemy masę, układamy wiśnie i zalewamy lekko stężałą galaretką. Pozostałą masą smarujemy boki i obsypujemy wiórkami czekolady.
Fotorelacja:
Posłuchaj audycji: