Tematem konkursu był kurczak zagrodowy
W Ostródzie 12 zespołów z Polski i zagranicy walczyło o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni” w 20. wojewódzkim konkursie szkół gastronomicznych.
W tym roku gotowali również uczniowie z Lublina, Czech i Litwy. A tematem konkursu był kurczak zagrodowy, skomponowany z lokalnymi produktami. Zdaniem głównego jurora mistrzostw Karola Okrasy, to tylko pozornie łatwe zadanie:
Mistrzostwom towarzyszyły po raz pierwszy targi kulinarne, zorganizowane w kompleksie Arena w Ostródzie. Można było posmakować potraw robionych w najnowszej technologii i obejrzeć najwyższej klasy sprzęt. To z myślą o młodzieży, która wejdzie niebawem na rynek pracy – podkreśla Henryk Rybacki, organizator mistrzostw i dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych w Ostródzie:
Mistrzostwa i targi cieszyły się ogromnym zainteresowaniem uczniów:
Mistrzem Szkolnej Patelni została drużyna z Technikum Lider w Lublinie. Drugie miejsce zajęli uczniowie z Zespołu Szkół Zawodowych w Braniewie, na trzecim miejscu znalazła się ekipa z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. Za rok konkurs odbędzie się w Braniewie.
(dgrzym/as)