Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 8 °C pogoda dziś
JUTRO: 2 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Tematem konkursu był kurczak zagrodowy

W Ostródzie 12 zespołów z Polski i zagranicy walczyło  o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni” w 20. wojewódzkim konkursie szkół gastronomicznych.

W tym roku gotowali również uczniowie z Lublina, Czech i Litwy. A tematem konkursu był kurczak zagrodowy, skomponowany z lokalnymi produktami. Zdaniem głównego jurora mistrzostw Karola Okrasy, to tylko pozornie łatwe zadanie:

00:00 / 00:00

Mistrzostwom towarzyszyły po raz pierwszy targi kulinarne, zorganizowane w kompleksie Arena w Ostródzie. Można było posmakować potraw robionych w najnowszej technologii i obejrzeć najwyższej klasy sprzęt. To z myślą o młodzieży, która wejdzie niebawem na rynek pracy – podkreśla Henryk Rybacki, organizator mistrzostw i dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych w Ostródzie:

00:00 / 00:00

Mistrzostwa i targi cieszyły się ogromnym zainteresowaniem uczniów:

00:00 / 00:00

Mistrzem Szkolnej Patelni została drużyna z Technikum Lider w Lublinie. Drugie miejsce zajęli uczniowie z Zespołu Szkół Zawodowych w Braniewie, na trzecim miejscu znalazła się ekipa z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. Za rok konkurs odbędzie się w Braniewie.

(dgrzym/as)

 

Więcej w arena, kurczak, mistrz, okrasa
Radiowcy Kobietom

Co to było za gotowanie! Do dziś, na samo wspomnienie, łzy płyną mi z oczu. Ze śmiechu oczywiście :D. A to za sprawą dwóch wspaniałych kucharzy,...

Zamknij
RadioOlsztynTV