Ryba z jesiennym risotto według Masterchefa
Sylwia Malinowska z Różnowa w gminie Dywity uwielbia gotować. Ostatnio sprawdziła się w programie Masterchef. Jej potrawami zachwycali się m.in. jurorka Magda Gessler i światowej sławy mistrz kulinarny Gordon Ramsay. Pani Sylwia jest amatorką, ale cały czas rozwija swoją pasję. Jej specjalnością jest kuchnia polska, a dom pachnie wypiekanym własnoręcznie swojskim chlebem. Zresztą w jej ogródku znajduje się nie tylko piec chlebowy, ale i wędzarnia. Pani Sylwia ma jeszcze jedną, nową pasję… gra na saksofonie :).
Dziś w wykonaniu Sylwii Malinowskiej dorsz w sosie szafranowym z jesiennym, dyniowym rosotto.
Składniki: Ryba: dorsz, skórka limonki, sól i pieprz oraz klarowane mało do smażenia. Sos: masło klarowane, szalotka, wino, woda szafranowa i śmietana 30-procentowa. Risotto: ryż arborio, por, dynia, wino, bulion, masło, parmezan, sól i pieprz.
Rybę wyfiletować, pozbyć się ości. Zetrzeć na tarce na wiórki skórkę z limonki, posolić, popieprzyć i odstawić. Pokroić por w talarki i wrzucić na roztopione na patelni klarowane masło. Gdy się zeszkli, dosypać szklankę (porcja na 2 osoby) ryżu. Dodać dynię pokrojoną w kostkę. Gdy ryż będzie robił się przezroczysty dolać wina i pozwolić mu odparować. Następnie małymi partiami dolewać bulionu tak, by ryż na patelni był zakryty. Często mieszać i sprawdzać czy jest aldente. Na koniec przyprawić solą, pieprzem, startym parmezanem i dodać łyżkę masła. W międzyczasie zrobić sos – pokroić szalotkę i zeszklić na klarowanym maśle. Dolać odrobinę wina i odparować. Potem do smaku stopniowo dolewać pół kieliszka wody szafranowej. Na koniec dodać trochę śmietany 30-procentowej. Wodę szafranową przygotowuje się dzień wcześniej z pół łyżeczki pręcików szafranu, zmieszanych z dwoma łyżeczkami wrzącej wody. Rybę smażyć na papierze do pieczenia. Papier kładziemy na suchej patelni a na nim dopiero klarowane masło. Świetny patent – SPRAWDZIŁAM – DZIAŁA – ryba się nie przypali i można ją za pomocą papieru obracać, bez strachu, że się rozleci. Tym sposobem (razem z papierem) możemy zdjąć ją z patelni.
Fotorelacja:
Posłuchaj audycji: