Pomidorówka dla diabetyków i nie tylko
Czwartkowe Obiady u Diabetyków to już 8-letnia tradycja. Odbywają się w różnych miastach Polski, by poprzez zabawę i wspólne biesiadowanie krzewić wiedzę o cukrzycy. Akcję wspierają znane osoby ze świata polityki i kultury. Ich zadaniem jest ugotowanie dietetycznej potrawy, która podawana jest zgromadzonym. Tym razem obiad wydano w Biskupcu, a jedną z przygotowujących potrawę była wiceminister skarbu Urszula Pasławska. Pani Minister ugotowała pyszną zupę-krem z pieczonych pomidorów. A doglądał osobiście i doradzał sam król Stanisław August Poniatowski, w którego rolę wcielił się znany reżyser telewizyjny i teatralny Dariusz Szada-Borzyszkowski.
Według najnowszego raportu, na cukrzycę cierpią w Polsce 3 miliony osób, ale u miliona z nich, choroba nie jest jeszcze zdiagnozowana.
Składniki: 5 pomidorów, 1/3 kostki masła, krzaczek bazylii, 2-3 ząbki czosnku, wywar z warzyw, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, prażone pestki dyni i słonecznika, sól, pieprz, oregano.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić i wrzucić na suchą patelnię. Gdy zrobi się z nich pulpa, dodać masło, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego i czosnek, dusić parę minut. Dodać do gorącego wywaru, doprawiając listkami bazylii, solą, pieprzem i oregano. Wszystko zblendować. Każdą porcję posypać uprażonymi pestkami dyni i słonecznika.Pestki praży się na suchej patelni.
Fotorelacja:
Posłuchaj audycji:
(dgrzym/łw)