Olsztyn, Elbląg, Ełk, Polecane, Bartoszyce, Braniewo, Aktualności, Działdowo, Aplikacja mobilna, Giżycko, Gołdap, Iława, Kętrzyn, Lidzbark Warm., Mrągowo, Nidzica, Nowe Miasto Lub., Olecko, Ostróda, Pisz, Regiony, Szczytno, Węgorzewo
Znamy zwycięzców Bitwy Regionów. W finale zmierzyło się 12 drużyn
Sandacz w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich Jesionowianki z powiatu olsztyńskiego zwyciężył w tegorocznym wojewódzkim finale konkursu Bitwa Regionów. Do rywalizacji w Karolewie koło Kętrzyna stanęło 12 najlepszych kół, wyłonionych w eliminacjach powiatowych.
Gospodynie, które wcześniej wygrały etapy powiatowe, przygotowywały m.in. dania mięsne, rybne, dzyndzałki, czy kartacze. Bezkonkurencyjny okazał się sandacz w sosie śmietanowo-koperkowym. Jak powiedziała Radiu Olsztyn Anna Kowalczyk ze zwycięskiej drużyny taką rybę gotowała jej babcia.
Jestem dumna ze wszystkich dziewczyn, że dałyśmy radę. Do sandacza miałyśmy karmelizowaną marchewkę i buraczka. Była też surówka z pora, jabłka i marchewki. Ukoronowaniem był kompot z kwiatu czarnego bzu. Tak gotowała moja babcia i to jest jej danie niedzielne, bo nie zawsze było stać każdego, żeby zawsze była jakaś ryba albo mięso. Cofnęłyśmy się do tego czasu i mamy rewelację na talerzu
– powiedziała.
Zwyciężczynie otrzymały 5 tysięcy złotych nagrody. Przed Jesionowiankami kolejna rywalizacja. Jesienią wystartują w finale ogólnopolskim.
Drugie miejsce zajęło koło w Piotrowicach, które przygotowało kaczkę z kaszą pęczak i grzybami. Trzecie miejsce przypadło kołu w Juchnajciach za dziczyznę po mazursku.
Poziom był bardzo wysoki, jeszcze wyższy niż przed rokiem. Dania były rewelacyjne. Niektóre z nich mogę porównać do dań restauracyjnych
– dodał przewodniczący jury i szef kuchni Dariusz Baryga.
W sumie w tym roku do konkursu organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zgłosiło się 3 i pół tysiąca Kół Gospodyń Wiejskich z kraju. Główna nagroda to 25 tysięcy złotych oraz wyjazd na zagraniczne targi rolno-spożywcze.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: A. Skrago
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy