Zbiór winniczków czas zacząć
Do 600 ton ślimaków winniczków będą mogły pozyskać w tym roku na Warmii i Mazurach firmy, które do końca marca złożą wnioski o zezwolenia na prowadzenie skupu tych mięczaków.
Sezon legalnych zbiorów rozpocznie się 20 kwietnia i potrwa miesiąc. Zgodnie z przepisami zbiór powinien odbywać się w humanitarnych warunkach – ślimaków nie należy przechowywać w foliowych workach, w których się duszą. Nie wolno również zbierać osobników zbyt młodych, o średnicy skorupy mniejszej niż 3 cm.
Zbiór ślimaków jest okazją do sezonowego zarobku dla bezrobotnych. Najlepsi, przy dobrych warunkach pogodowych, potrafią zebrać do kilkudziesięciu kilogramów, czyli ok. tysiąca sztuk dziennie. W minionym roku punkty skupu płaciły średnio od 1 do 1,20 zł za kilogram.
Warmia i Mazury są największym w kraju dostawcą winniczka, eksportowanego głównie do Francji, Włoch i Hiszpanii. (jg/PAP/łw)