Z nożem i widelcem w dłoni walczyli o tytuł Mistrza Szkolnej Patelni
Po raz 25. uczniowie szkół gastronomicznych z całego regionu stanęli do ostrej rywalizacji – z nożami i łyżkami w rękach walczyli o tytuł Mistrza Szkolnej Patelni. Tegorocznym wyzwaniem było przygotowanie potrawy bezmięsnej.
Do rywalizacji, która rozgrywa się w olsztyńskim gastronomiku, stanęło 9 drużyn z województwa. W jubileuszowej 25. edycji konkursu zwyciężyła ekipa z Zespołu Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie.
Uczniowie mieli 2 godziny na przygotowanie zaproponowanej przez siebie potrawy bezmięsnej. Sam wybór dania był już wyzwaniem – zaznaczył uczeń z Mrągowa Bartosz Olszewski.
Na drugim miejscu uplasowali się uczniowie Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, a na trzecim Zespołu Szkół nr 2 im. Władysława Jagiełły w Mrągowie.
Profesjonalne jury – w skład którego wchodzą szefowie kuchni, oceniało pracę uczniów od etapu przygotowań, poprzez staranność i fachowość już przy gotowaniu, aż oczywiście po ocenę finalnego efektu smakowego.
Konkurs powrócił po 3-letniej pandemicznej przerwie i został rozegrany w Olsztynie – bo zespół z olsztyńskiego gastronomika wygrał poprzednią edycję. Za rok gospodarzem konkursu będzie więc szkoła w Malinowie. Z okazji 25. edycji konkursu, w tym roku na koniec rywalizacji była degustacja jubileuszowego tortu.
Autor: A. Skrago
Redakcja: A. Niebojewska