Wszystko o dobrej kawie w audycji Po Pierwsze Gospodarka
Gościem Leszka Cimocha w audycji Po Pierwsze Gospodarka był Bartosz Krywczuk z palarni kawy Kofikada Olsztyn.
„Nasza warmińska palarnia oferuje rzemieślnicze kawy produkowane wyłącznie z ziaren najwyższej jakości. Wiele plantacji, z których trafiają ziarna posiada certyfikaty upraw ekologicznych. Stawiamy przede wszystkim na jakość i tego możesz się po naszych kawach spodziewać” – czytamy na stronie Kofikady. Skąd się wzięła pasja założyciela palarni do kawy?
Wystarczyło, że wypiłem raz smaczną kawę, inną niż kawy sieciowe. Ktoś dał mi do spróbowania kawę świeżo paloną, która miała zachowany smak owoców… I się w kawie zakochałem
– mówi Bartosz Krywczuk.
A która kawa jest najlepsza na świecie?
Jest to gatunek Arabica Geisha, która rośnie w Panamie – jest wyjątkowa w smaku. Nie ma kawy taniej i dobrej w smaku. Mamy kawy bardzo dojrzałe bardzo zdrowe i mamy kawy spleśniałe. Od nas konsumentów zależy, której będziemy chcieli spróbować.
Więcej na temat dobrej kawy oraz o tym, jak budować bazę klientów w audycji Po Pierwsze Gospodarka.
Redakcja: A. Niebojewska za L. Cimoch