Aktualności, Aplikacja mobilna
Dziś Wigilia. Czas radości i… kalorycznych potraw
W polskich domach w trakcie wigilijnej kolacji obowiązuje wiele różnych zwyczajów.
– Choinka symbolizuje drzewo życia, ozdoby choinkowe mają zapewnić rodzinie pomyślność w nadchodzącym roku, a opłatek to symbol zgody, miłości i przyjaźni. Jednak symboli i świątecznych zwyczajów jest znacznie więcej – wylicza Małgorzata Pachucka – nauczycielka z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie.
Wedle jednego ze zwyczajów bożonarodzeniowych, pod świąteczny obrus należy włożyć sianko. Jest ono symbolem żłobka, w którym leżało Dzieciątko Jezus. Domownicy mogą też spróbować wyciągnąć po jednym źdźble siana. Ten, kto wyciągnie najdłuższe – będzie cieszył się największym szczęściem w nadchodzącym roku.
12 potraw
Zgodnie z tradycją podczas kolacji wigilijnej powinniśmy spróbować wszystkich 12 potraw. Wśród nich powinny się znaleźć dania przyrządzone z wszystkich płodów ziemi – coś z sadu, z wody, pola i lasu. Nie może także zabraknąć czerwonego barszczu z uszkami, karpia, śledzi, kapusty z grochem, pierogów z grzybami, kutii, kompotu z suszonych owoców, piernika i makowca. Przeciętna wigilijna kolacja to zwykle zjedzone przez nas ponad 2500 kalorii.
Autor: I.Malewska
Redakcja: Ł.Węglewski