Wielkanocy mazurek
Jedni mówią, że przybył wraz z bakaliami z Turcji, inni wywodzą jego pochodzenie od nazwy: MAZUREK, twierdząc że jest z Mazowsza. Tak czy siak – gości na naszych wielkanocnych stołach od wieków. Bez niego nie ma świąt. W połączeniu z pyszną babą stanowią podstawę Wielkanocnych wypieków. To z pozoru łatwe do zrobienia ciasto jest pracochłonne i czasochłonne, oraz wymaga uwagi i cierpliwości. Oczywiście można kupić go w cukierni. Można też przy pieczeniu pójść na skróty posługując się różnego rodzaju masami, których pełno na sklepowych półkach. Warto jednak poświęcić czas i własnoręcznie wykonać masę. Tak dopieszczony mazurek będzie cieszył podniebienie gości, a gospodyni zostanie obsypana pochwałami – zaręcza pani Bożena Świerkowska – mistrzyni domowych wypieków. Dziś spécialité de la maison– kajmakowy mazurek pani Bożenki.
Składniki na ciasto kruche: 30 dag mąki krupczatki, 20 dag masła, 10 dag cukru pudru, 3 żółtka, torebka cukru waniliowego.
Składniki na kajmak: 0,5 l mleka (2 szklanki), 40 dag cukru, 10 dag masła, laska wanilii, karmel: 3 łyżki cukru rozpuścić na patelni z 3 łyżkami wody.
Ciasto: ugotować żółtka na sitku (10 min). Na stolnicy posiekać masło z mąką, cukrem i wanilią, dodać żółtka i szybko zagnieść (nie ogrzewać rękami ciasta). Uformować kulkę, zawinąć w pergamin i schować na pół godziny do lodówki. Wgnieść ciasto w blaszkę, pamiętając o zrobieniu brzegów, by kajmak nie wyciekł. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 min. Ostudzić i wlać kajmak. Udekorować według gustu.
Kajmak: Do wysokiego garnka wlać mleko, cukier i masło i laskę wanilii – gotować na dużym ogniu, pilnując by nie wykipiało. Zrobić karmel i dolać do garnka. Gotować ok. godziny do półtorej. Gdy zgęstnieje – ostudzić.
Posłuchaj audycji:
Makowiec z jabłkami według przepisu pani Bożenki:
Składniki: 20 dag kręconego maku, 5 jajek, 40 dag cukru pudru, 20 dag masła, 60 dag jabłek (kwaśnych), 10 dag kaszki manny, łyżeczka proszku do pieczenia i bakalie.
Mak przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do przestygnięcia. Rozetrzeć masło z cukrem i żółtkami, zetrzeć na tarce jabłka. Do masy dodać mak, jabłka, kaszkę, bakalie, oraz ubitą pianę z białek. Wylać na blaszkę i piec w piekarniku o temp. 180 st. przez ok. godzinę. Polać czekoladą.