W Olsztynie o żywieniu od 70 lat
Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego obchodzi jubileusz 70-lecia. Z tej okazji odbyło się uroczyste posiedzenie Rady Wydziału.
Podczas spotkania wygłoszono okolicznościowe referaty dotyczące mleczarstwa. Dlaczego akurat ten temat się pojawił? – wyjaśnia dziekan wydziału prof. Bogusław Staniewski.
Obecnie na Wydziale Nauki o Żywności, na czterech kierunkach uczy się ponad 1200 studentów. Są popularne, ponieważ nawet połowa absolwentów może liczyć na pracę z w zawodzie, a kolejne 30 procent podejmuje pracę w dziedzinach związanych z technologią żywności. Poprawiły się także warunki kształcenia. Wybudowano infrastrukturę, o której opowiada rektor UWM-u, prof. Ryszard Górecki.
Uczestnicy uroczystości złożyli kwiaty w Alei Absolwentów i odsłonili tablicę pamiątkową, poświęconą prof. Zbigniewowi Śmietanie.
(dgrzym/łw)