Region
W Lidzbarku czas na ser
Amatorzy tradycyjnych serów spotykają się w Lidzbarku Warmińskim na III Ogólnopolskim Festiwalu Serów Farmerskich.
Pierwszy dzień (7.06.) przeznaczony jest dla producentów i osób zainteresowanych serowarstwem farmerskim. Na seminarium w lidzbarskim zamku (15.00) wystąpią eksperci ze Szwajcarii, Litwy, Polski, a także członkowie Europejskiej Sieci Serowarów Farmerskich i Rzemieślniczych.
Ostatnim punktem seminarium będzie degustacja unikatowych serów europejskich.
Jutro i w niedzielę każdy będzie mógł spróbować i kupić polskie sery, na co dzień dostępne tylko na lokalnych rynkach oraz sery francuskie. Będzie się można dowiedzieć jak zrobić w domu kefiry i jogurty, czy jak wykorzystać ser w kuchni.
Oficjalne otwarcie Festiwalu „Czas na ser” – w sobotę o 9.00. Radio Olsztyn, które patronuje festiwalowi będzie w Lidzbarku Warmińskim w sobotę w Bliższych Spotkaniach od 10.00. Sery na dziedzińcu lidzbarskiego zamku można degustować już dzisiaj. (mlewin/alchim/kan/as)