Tradycje kulinarne tematem Europejskich Dni Dziedzictwa. Oficjalne otwarcie już za nami
„Smaki Dziedzictwa” to hasło tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa. W Olsztynie, Lidzbarku Warmińskim, Małdytach, Olsztynku i wielu innych miastach regionu instytucje kultury przygotowały wystawy, warsztaty, spotkania o polskich tradycjach kulinarnych, na które składa się bogactwo wielu nacji, religii i kultur rozwijających się wcześniej w trzech zaborach.
Obchody Europejskich Dni Dziedzictwa na Warmii i Mazurach rozpoczęły się w Węgorzewie w Muzeum Kultury Ludowej, gdzie oprócz degustacji i pokazów rzemiosł tradycyjnych, odbyły się wykłady i koncert Piotra Krupińskiego na cymbałach wileńskich.
W Olsztynie w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej w Starym Ratuszu czynna jest już wystawa „Smaki Dziedzictwa, Smaki Warmii i Mazur”.
Jest to wystawa dotyczącą kuchni Warmii i Mazur. Pokazujemy książki i czasopisma z regionu, które opisują kuchnie Warmii i Mazur. Mamy też dokumenty życia społecznego, bo je zbieramy. Wystawa będzie otwarta do końca września
– opowiada Iwona Bolińska-Walendzik.
Ciekawą propozycję ma także Instytut Północny im. Wojciecha Kętrzyńskiego w Olsztynie. To cykl pięciu reportaży w odcinkach w mediach społecznościowych i na stronie internetowej o miodzie, piwie, zbożu, dziczyźnie i rybach. O tym jak kiedyś wyglądała hodowla i uprawa, przetwórstwo, a jak obecnie wykorzystuje się te składniki w regionalnej sztuce kulinarnej opowiedzą lokalni przedsiębiorcy i pasjonaci.
Autor: A. Kulik
Redakcja: M. Rutynowski