Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 2 °C pogoda dziś
JUTRO: 3 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Suszony dorsz zamiast smażonego karpia. Egzotyczne tradycje świąteczne

Fot. Pixabay.com

Pierwszy dzień świąt, spędzamy najczęściej z rodziną, przy bogato zastawionym stole. Królują tradycyjne, polskie potrawy. W większości krajów jest podobnie, choć nie wszędzie.

W Szwecji to nie Wigilia, a właśnie 25 grudnia jest dniem najważniejszego posiłku. Jak mówi Iwona Batyk – podróżniczka i technolog żywności z Olsztyna – na tamtejszych stołach znajdziemy dania typowe dla narodu, który słynie z rybołóstwa:

Pierwszy dzień świąt to jest główne święto – na stole królują suszone dorsze. Wszelkiego rodzaju ryby. Jest też wiele rodzajów suszonych owoców, bakalii.

Iwona Batyk nie ukrywa, że najbardziej nietypowo spędziła jednak święta Bożego Narodzenia podczas pobytu w Australii:

25 grudnia spotykają się na plażach, gdzie urządzają sobie grille. Przygotowane potrawy są skromne i niewymagające długiej obróbki, ponieważ jest gorąco. Wiadomo, że nikt nie myśli o tym, żeby jeść. Czas spędzają głównie na relaksowaniu się i surfowaniu.

 

Według tradycji chrześcijańskiej, 25 grudnia to dzień Bożego Narodzenia, w obrządku wschodnim święto przypada  7 stycznia.

Autor: M.Świniarski
Redakcja: A.Podbielska

Więcej w święta, Szwecja
Z kim siadamy przy świątecznym stole?

Tradycyjnie, do wigilijnej wieczerzy siadamy w rodzinnym gronie. To z bliskimi chcemy się spotkać w ten wyjątkowy wieczór, z nimi rozmawiać i ucztować. Kogo najchętniej widzimy...

Zamknij
RadioOlsztynTV