Aktualności, Aplikacja mobilna
Suszony dorsz zamiast smażonego karpia. Egzotyczne tradycje świąteczne
Pierwszy dzień świąt, spędzamy najczęściej z rodziną, przy bogato zastawionym stole. Królują tradycyjne, polskie potrawy. W większości krajów jest podobnie, choć nie wszędzie.
W Szwecji to nie Wigilia, a właśnie 25 grudnia jest dniem najważniejszego posiłku. Jak mówi Iwona Batyk – podróżniczka i technolog żywności z Olsztyna – na tamtejszych stołach znajdziemy dania typowe dla narodu, który słynie z rybołóstwa:
Pierwszy dzień świąt to jest główne święto – na stole królują suszone dorsze. Wszelkiego rodzaju ryby. Jest też wiele rodzajów suszonych owoców, bakalii.
Iwona Batyk nie ukrywa, że najbardziej nietypowo spędziła jednak święta Bożego Narodzenia podczas pobytu w Australii:
25 grudnia spotykają się na plażach, gdzie urządzają sobie grille. Przygotowane potrawy są skromne i niewymagające długiej obróbki, ponieważ jest gorąco. Wiadomo, że nikt nie myśli o tym, żeby jeść. Czas spędzają głównie na relaksowaniu się i surfowaniu.
Według tradycji chrześcijańskiej, 25 grudnia to dzień Bożego Narodzenia, w obrządku wschodnim święto przypada 7 stycznia.
Autor: M.Świniarski
Redakcja: A.Podbielska