Smakołyki na obiedzie u diabetyków
Krem z pieczonych pomidorów, filet z kurczaka ze szpinakiem w sosie z czerwonej cebuli, surówka z białej kapusty i śliwki w gorzkiej czekoladzie – takie było menu czwartkowego obiadu u diabetyków.
Tym razem podano go w Biskupcu. To już ośmioletnia tradycja, którą zapoczątkowało Polskie Stowarzyszenie Diabetyków w Białymstoku. Co miesiąc, w różnych miejscach Polski, odbywają się obiady, które są pretekstem do edukowania ludzi chorych na cukrzycę. Jest także krótki wykład, wspólne gotowanie i degustacja potraw oraz występ lokalnego artysty.
W Biskupcu wystąpiła Aleksandra Kula. Tradycyjnie zabawę rozpoczyna hymn diabetyków:
Takie zadanie dostała wiceminister skarbu Urszula Pasławska.
Według najnowszego raportu, na cukrzycę cierpią w Polsce 3 miliony osób, ale u miliona z nich, choroba nie jest jeszcze zdiagnozowana. (as)