Smacznie z lasu, czyli warsztaty kulinarne w Młynarach
Smacznie z lasu – pod takim hasłem z inicjatywy Lasów Państwowych odbyły się w Młynarach warsztaty kulinarne.
Jak powiedział nadleśniczy nadleśnictwa Młynary Krzysztof Widerski, daniem głównym warsztatów była dziczyzna. – Mamy kucharza, który przygotowuje nam tysiąc porcji gulaszu na dziczyźnie, jak również tatar z dziczyzny – podkreślił nadleśniczy.
Burmistrz Młynar Renata Bednarczyk dodała, że celem warsztatów była promocja lokalnej kuchni oraz integracja mieszkańców. – Cieszę się, że widzę tutaj wiele rodzin z dziećmi, którym pokazujemy, że można jeść inaczej – zaznaczyła burmistrz.
Impreza zgromadziła zarówno leśników, jak i okolicznych mieszkańców – podkreślił rzecznik Lasów Państwowych Michał Gzowski. – Kiedy jesteśmy tu w Młynarach, widzimy uśmiechnięte twarze, ponieważ ludzie znają leśników, wiedzą jak pracują, co robią oraz wiedzą, że leśnicy dbają o polską przyrodę – zauważył rzecznik.
– Na uczestników warsztatów czekało wiele stoisk z produktami pochodzącymi z lasów, wśród nich stoisko z ziołami na bazie których przygotowane zostały napary – wyjaśniła Magdalena Janowska z nadleśnictwa Zaporowo.
Oprócz kulinarnych degustacji organizatorzy zadbali również o występy artystyczne. Na scenie usłyszeć można było między innymi sygnalistów myśliwskich.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: J. Sulecki
Redakcja: Ł. Sadlak