Ryby świętowały w Iławie
Za nami kolejny dzień promowania dziedzictwa kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla. Tym razem prym wiodły potrawy przyrządzone z ryb, które pochodzą z warmińsko-mazurskich jezior – szczupak i sandacz.
Imprezę zorganizowano w Iławie, w ramach Regionalnego święta ryby. Głównym punktem programu były konkursy kulinarne. Najpierw za sterami w kuchni stanęli restauratorzy.
Zwyciężyła ekipa z Pałacu i Folwarku Galiny serwując filet ze szczupaka w koszulce z cukinii, z pesto z bazylii i ziemniaczanym gratin.
W konkursie na najlepszą potrawę z ryby wśród amatorów wygrało gospodarstwo rybackie Koszelewy i potrawa nazwana „Nadziane kotlety…”.
Trzeci konkurs na najlepszy warmińsko-mazurski kociołek rybny, w którym zmierzyli się samorządowcy, zwyciężyła załoga z Urzędu Miasta w Iławie przygotowując iławską zupę rybną.
Przewodniczący jury, znawca kuchni naturalnej i tradycyjnej – dr Grzegorz Russak powiedział Radiu Olsztyn, że wybór nie był prosty, poziom był bardzo wysoki. Co najważniejsze jednak wszyscy kucharze udowodnili, że znają i mają w sercach tradycję regionu. Regionalne święto ryby w Iławie, było jedną z 12 planowanych na wakacje imprez promujących Dziedzictwo Kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla. Kolejna impreza odbędzie się 3 sierpnia w Gołdapi, będzie to Regionalny Festiwal Pogranicza Kartaczewo.
Przygotowania od kuchni sprawdzała Kinga Grabowska
(kgab/łw)