Rozpoczęły się Dni Świadomości Żywieniowej na UWM
Po raz ósmy w Olsztynie odbywają się Dni Świadomości Żywieniowej. Organizuje je Koło Naukowe Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim.
Podczas dwóch dni specjaliści różnych dziedzin: technolodzy, żywieniowcy, dietetycy, lekarze i psycholodzy będą poszerzać świadomość słuchaczy. Będzie też okazja do wymiany poglądów – przekazała opiekunka koła dr inż. Joanna Ciborska z Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie.
Rozmawiamy o różnych obszarach technologicznych, również o odpowiedzialności za to, co dzieje się w obszarze żywności i żywienia, o roli mass mediów. Z psychologicznego punktu widzenia będą się na ten temat wypowiadać technolodzy, ale będziemy mówić też na przykład o leczeniu otyłości, o bariatrii. Będą bardzo ciekawe informacje związane z rolą antybiotyków w żywności, w żywieniu, ze znaczeniem folianów. Wszystkie materiały i linki będą na stronie uczelni i w mediach Koła Naukowego Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej
– powiedziała.
W piątek konferencja odbywa się online na platformie Google Meet, a w sobotę stacjonarnie w budynku przy ul. Słonecznej 45 F.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: D. Grzymska
Redakcja: M. Rutynowski




























