Rolnicy i naukowcy rozmawiali o wpływie zmieniającego się klimatu na rolnictwo
Jaki wpływ mają zmiany klimatu na rolnictwo? Co uprawiać na Mazurach, gdzie największym problemem jest susza? O tym na warsztatach w Giżach w powiecie oleckim rozmawiali naukowcy, przedstawiciele instytucji rolniczych i sami rolnicy.
– Coraz dłuższe lato możemy postrzegać jako szansę – mówił Łukasz Gontar z Centrum Badań i Innowacji Pro-Akademia.
To stwarza możliwość np. dwóch upraw w ciągu jednego roku lub dłuższe zbiory
– powiedział.
Łukasz Drewniak, mikrobiolog z Uniwersytetu Warszawskiego dodał, że w walce z suszą mogą pomóc bakterie.
Bakterie już są w glebie, ale możemy je dodatkowo dostarczyć i stymulować, żeby chroniły korzenie roślin przed wysuszaniem. Bakterie również ochronią rośliny przed niekorzystnymi substancjami
– mówił.
Warsztaty to efekt projektu „EcoReadyMasuria – Mazurski Living Lab Eco-Ready: Współtworzenie odpornych systemów żywnościowych dla Europy Środkowej i Wschodniej”.
Posłuchaj relacji Małgorzaty Zbrożek
Autor: M. Zbrożek
Redakcja: A. Niebojewska