Regionalne Święto Ryby
Już 11 lipca Iława już po raz piąty będzie gospodarzem Regionalnego Święta Ryby.
Podczas imprezy będzie można przyjrzeć się zmaganiom zawodowych kucharzy podczas konkursu „Na najlepszą potrawę z pstrąga” oraz osób fizycznych, prezentujących swoje kulinarne umiejętności w konkursie gotowania zupy rybnej „Warmińsko-Mazurski Kociołek Rybny”. O zwycięstwie zdecyduje jury pod przewodnictwem dr. Grzegorza Russaka.
Kolejnym elementem imprezy będzie prezentacja oferty firm przetwórstwa rybnego, gospodarstw rybackich, a także kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” oraz występy artystyczne.
Celem imprezy i odbywających się w jej ramach konkursów jest promocja i rozwój rynku produktów rybnych z terenu województwa warmińsko-mazurskiego i na tej bazie kreowanie oferty kulinarnej – tradycyjnej gastronomii i przetwórstwa, kultywowanie oraz propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, a także promowanie jedynych w swoim rodzaju produktów żywnościowych, specyficznych dla naszego Regionu i wykazanie się znajomością w przygotowywaniu potraw z ryb.
Organizatorem wydarzenia jest Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz Gmina Miejska Iława.(as)