Olsztyn, Elbląg, Ełk, Bartoszyce, Polecane, Braniewo, Działdowo, Aktualności, Giżycko, Aplikacja mobilna, Gołdap, Iława, Kętrzyn, Lidzbark Warm., Mrągowo, Nidzica, Nowe Miasto Lub., STYL i ZDROWIE, Olecko, Ostróda, Pisz, Szczytno, Region, Węgorzewo
Raport: w tłusty czwartek Polacy zjedzą pączki o wartości 391 mieszkań
W tłusty czwartek Polacy zjedzą pączki warte tyle co 391 dwupokojowych mieszkań w największych miastach w naszym kraju – wynika z raportu firmy działającej na rynku nieruchomości. Raport określiła zabawą na liczbach, a jego efektem jest „indeks pączkowo-mieszkaniowy” .
Ponad 5 zł – tyle powinien kosztować dobrej jakości pączek – sugerują szacunki. – W efekcie w ciągu zaledwie jednego dnia możemy wydać na pączki ponad 190 mln zł – podkreślono i zaznaczono, że chodzi o pączki dobrej jakości. – To równowartość 391 dwupokojowych mieszkań w największych miastach w naszym kraju – poinformowała firma HREIT, zaznaczając, że jest to „swego rodzaju zabawa na liczbach i nie należy tego inaczej interpretować.
Według przedstawionych danych w tłusty czwartek statystyczny Polak spożywa po 2-3 pączki. – Jeśli te szacunki są prawdziwe, to w trakcie ostatniego czwartku przed Środą Popielcową zjemy nawet ponad 100 milionów sztuk tego popularnego przysmaku – zwracają uwagę autorzy raportu.
Dodają, że zarówno ceny, jak i jakość sprzedawanych w Polsce pączków, bywają różne.
Jeśli chcielibyśmy zjeść produkt wykonany według tradycyjnej receptury – smażony na smalcu i wypełniony różaną konfiturą, to musimy przygotować się na wydatek rzędu trochę ponad 5 złotych za sztukę. To o 8 procent więcej niż rok temu. Wzrost ceny jest więc znaczący, ale niknie on na tle tego, co działo się przed rokiem
– ocenili autorzy raportu, przypominając, że gwałtowny wzrost kosztów powodował, że wtedy w cukierniach ceny musiały pójść w górę o około 30 proc.
Podkreślili też, że w wycenie uwzględniono nie tylko ceny półproduktów (mąki, cukru, mleka, smalcu, drożdży czy różanej konfitury) ale też koszty robocizny, energii i marżę, z której cukiernik oprócz zysku musi opłacić lokal, utrzymać sprzęt itp. – Ze względu na rosnące koszty wytworzenia, niektórzy cukiernicy mogą być zmuszeni do stosowania niższych marż niż w poprzednich latach – zaznaczono w raporcie.
– Powyższe wyniki to efekt zabawy na liczbach, którą nazwaliśmy indeksem pączkowo-mieszkaniowym. Pokazuje on siłę nabywczą tradycyjnego pączka na tle cen nieruchomości – zastrzegli autorzy raportu.
Autor: A. Bytniewska (PAP)
Redakcja: K. Ośko