Przepisy potraw z czasów krzyżackich
Średniowieczną kuchnię obozu rycerskiego prezentuje muzeum w Kętrzynie. Można zobaczyć naczynia i narzędzi kucharskie oraz przepisy potraw z czasów krzyżackich. Oprócz oryginalnych przedmiotów odnalezionych w czasie badań archeologicznych lub wypożyczonych ze zbiorów innych muzeów, zaprezentowane są również kopie wykonane przez współczesnych rzemieślników.
Zamek w Kętrzynie ma bogatą historię kulinarną. W XV-tym wieku w piwnicach leżakowały beczki piwa i miodu, przechowywane tam były mięsa, sery i ryby. Poza kuchnią i spiżarnią na zamku były młyn, piekarnia, słodownia i browar.
Wystawa została przygotowana w polskiej i litewskiej wersji językowej dzięki dofinansowaniu z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Od soboty będzie pokazywana na zamku w Trokach na Litwie, a w lipcu – na zamku w Kętrzynie. (kan/as)