Potrawy z drobiu królowały w Nidzicy
W Nidzicy zakończył się 4 Regionalny Festiwal Potraw z Drobiu.
Podczas imprezy promującej Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle zorganizowano trzy konkursy, w których przygotowywano potrawy z gęsi, kaczek, kur i kogutków. W konkursie na najlepszą potrawę z gęsi, w którym rywalizowali profesjonalni kucharze, wygrała Karczma Nad Sandelą z Lubawy. Swój przepis zdradził Wiesław Mergalski.
Jurorzy pod przewodnictwem dr Grzegorza Russaka wytypowali też najlepszą potrawę z kaczki. Konkurs dla kucharzy amatorów wygrał Przemysław Szymański z Nidzicy, który przyrządził Kaczkę z nidzickich pól, sadów i łąk.
Rozstrzygnięto też konkurs na najlepszy rosół drobiowy. Publiczność Festiwalu oddała najwięcej głosów na zupę ugotowaną przez Koło Gospodyń Wiejskich „Ale Babki” z Sołectwa Wietrzychowo. Wybór jednak był trudny.
Kolejne imprezy promujące Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle odbędą się w przyszły weekend w Mrągowie i Iławie.
(alip/łw)