Postne dania
Wielki Post to okres ruchomy w kalendarzu liturgicznym Kościoła. Wypada on pomiędzy Środą Popielcową a Wielkim Czwartkiem. Trwa czterdzieści dni, nie licząc niedziel.
Kościół zaleca, by podczas tych dni wierni powstrzymywali się od uciech. A jak wiadomo, jedzenie też do nich należy, więc i w tym względzie panują stosowne reguły.
Tym z Państwa, którzy przestrzegają tradycji wielkopostnej, proponujemy wraz z ks. Pawłem Ostrowskim dwa proste, postne dania.
SAŁATKA BETLEJEMSKA:
1 opakowanie makaronu spagetti
2 papryki – czerwona i zielona
1 słoiczek czarnych oliwek
1 limonka
kilka łyżek oliwy z oliwek
kilka gałązek pietruszki
kilka listków mięty
sól
pieprz
Makaron połamać i ugotować „al dente” w osolonej wodzie, ostudzić. Pokroić w paseczki obie papryki, a oliwki w plasterki. Posiekać natkę pietruszki i podrzeć parę listków mięty. Wcisnąć sok z limonki, dolać oliwy i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać.
ŚLEDZIE POD KOŁDERKĄ
4 płaty śledzia solonego
2 cebule – biała i czerwona
2 jabłka winne
1 cytryna
1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
2 listki laurowe
pieprz cytrynowy
Śledzie namoczyć w letniej wodzie z dwoma listkami laurowymi – pozostawić na noc. Pokroić je w kilkucentymetrowe kawałki. Skroić obie cebule, a jabłka zetrzeć na tarce na grube wiórki i wcisnąć do nich cytrynę. Wymieszać z jogurtem, doprawić pieprzem cytrynowym. Na półmisku ułożyć pierwszą warstwę „kołderki”, na nią śledzie i przykryć „kołderką”. Powtarzać warstwy, aż do wyczerpania zapasów.
Posłuchaj audycji:
Ksiądz Paweł Ostrowski święcenia kapłańskie przyjął w 1987 r. Pracował w Bartoszycach oraz Sętalu. Od 2007 r. jest proboszczem parafii p.w. św. Jakuba Apostoła w Bartołtach Wielkich. Jest także Opiekunem Duchowym pallotyńskich pielgrzymek do Ziemi Świętej, Jordanii i Włoch.