Podczas odpustu w Gietrzwałdzie poświęcono chleb narodowy
Chleb narodowy został poświęcony w Gietrzwałdzie podczas dzisiejszych uroczystości odpustowych. To chleb Polaków i zagranicznej Polonii.
Koncepcję jego przygotowania wymyślił Damian Godziński, dyrektor Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Olsztynie.
Chleb, który powstał z wypieku ze zbóż z całego kraju, podarowanych przez wszystkie 16 ośrodków doradztwa rolniczego. Mąka oraz sól pochodzi z różnych regionów Europy, podarowana przez Polaków mieszkających poza granicami kraju, m.in. z Białorusi, Mołdawii, Ukrainy, Węgier. Sól pochodzi z naszej rodzimej kopalni z Wieliczki
– wyjaśniał.
Wcześniej chleb narodowy został poświęcony na Jasnej Górze podczas dożynek.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: M. Kwiatkowska
Redakcja: M. Rutynowski