Olsztyn, Elbląg, Ełk, Bartoszyce, Polecane, Braniewo, Działdowo, Aktualności, Giżycko, Aplikacja mobilna, Gołdap, Iława, Kętrzyn, Lidzbark Warm., Mrągowo, Nidzica, Nowe Miasto Lub., STYL i ZDROWIE, Olecko, Ostróda, Pisz, Szczytno, Region, Węgorzewo, Regiony
Pieczone uszka i gotowany karp. Wigilijne potrawy w domach dziennikarzy Radia Olsztyn
Jak przenikają się tradycje świąteczne z różnych regionów? To doskonale widać na naszych stołach. Większość mieszkańców regionu Warmii i Mazur ma korzenie z innych części Polski.
Dziennikarze Radia Olsztyn – Joanna Golon i Andrzej Piedziewicz mówią, jakie potrawy serwowane są w ich domach na wieczerzę wigilijną.
W mojej rodzinie była od zawsze taka tradycja – i ja ją kontynuuję – że zamiast innych zup, je się zupę owocową z suszu. Nie wiem, skąd się wzięła ten przepis, ale moja babcia robiła taką zupę, moja mama ją robiła i ja ją robię.
– mówi Joanna Golon.
Uszka smażone, a nie gotowane – tylko i wyłącznie z farszem z suszonych grzybów. To jest po prostu coś przepysznego. Druga taka rzecz, to nieduże, kruche ciasteczka z makiem – one nazywały się śliżyki bądź śleżyki. Dorośli jedni je dodatkowo zanurzając w mleku makowym.
Makowe mleko nazywa się podsyta, a te wigilijne dania to tradycja wileńska.
Marek Lewiński, zgodnie z tradycją kaszubską, w święta musi zjeść… galaretę.
Przy okazji wigilii to oczywiście dowolna ryba, byle była w galarecie. Na święta pojawia się schab w galarecie, szynka w galarecie z szparagiem w środku. I to wszystko jest pyszne.
U Doroty Grzymskiej w wigilię również musi być ryba, ale już zupełnie inaczej przygotowana.
Mama na wigilijny stół stawiała i stawia karpia gotowanego w warzywach, następnie posypanego gotowaną marchewką pokrojoną w kostkę i jajkiem oraz polanym masłem i przyprószonym pietruszką.
Tak serwowana ryba to przepis z ziemi chełmińskiej – dokładniej z Nowego Miasta Lubawskiego.
Natomiast w bożonarodzeniowej tradycji Warmii i Mazur przez długi czas nie było wigilijnego postu. Potrawy z mięsa, w tym gęsinę, kiełbasę i pieczenie serwowano na wigilijnym stole. Nie mogło zabraknąć wielu potraw przyrządzonych z kaszy na różne sposoby oraz ryb pochodzących z lokalnych jezior i wypiekanego chleba razowego.
Wszyscy dziennikarze Radia Olsztyn życzą Państwu wielu – także kulinarnych – radości przy wigilijnym stole.
Autor: A. Skrago
Redakcja: M. Rutynowski