Olga Semeniuk-Patkowska: wizytówką Warmii i Mazur jest kuchnia
W Świątkach odbyły się dożynki gminne, na których królowały potrawy tradycyjne w wykonaniu gospodyń z poszczególnych sołectw. Zdaniem wiceminister Olgi Semeniuk-Patkowskiej powinno być znakiem rozpoznawczym regionu.
Olga Semeniuk-Patkowska podkreśliła, że tradycyjna kuchnia regionalna powinna być wizytówką Warmii i Mazur.
Warmia ma potencjał kultury, kuchni, historii. To widać na takich imprezach, jak dożynki. Tu jest przyjaźń, relacje, fantastyczne podejście do kuchni. Każde koło gospodyń wiejskich dba o to, by receptura była w odpowiedni sposób przekazana. To istotne, aby budować społeczności lokalne
– uważa wiceminister rozwoju i technologii Olga Semeniuk-Patkowska, kandydatka na posła z ramienia Prawa i Sprawiedliwości.
Spotykam tu dużo znajomych, ludzi, którzy mówią „jesteś stąd”. Ludzie widzą zaangażowanie nie tylko w kwestie rządowe – by się tu rozbudowywać, ale też po to, by tutaj spędzać czas
– dodała.
Podczas festynu padła też propozycja nauki lepienia pierogów, a wiceminister Semeniuk-Patkowska na nią przystała.
Pani Pelagia z koła gospodyń wiejskich zaprosiła mnie i mojego małżonka na zrobienie najlepszych pierogów, żeby zdobywać wizytówkę Warmii i Mazur. Taką wizytówką jest kuchnia
– wskazała.
Wiceminister wystartuje z piątego miejsca listy Prawa i Sprawiedliwości w okręgu olsztyńskim.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: D. Grzymska
Redakcja: M. Rutynowski