Na świecie są cenione, a w Polsce niedoceniane
Hodowla kóz i owiec w Polsce jest nieopłacalna – alarmują hodowcy.
To dziwne – dodają eksperci – bo cały świat zaczyna doceniać walory wyrobów kozich i owczych, są one poszukiwane. Za kilogram żywca jagnięcego można otrzymać około 10 złotych, tymczasem w hurtowniach kilogram jagnięciny kosztuje około 70 złotych, a więc zarabiają pośrednicy – mówi Sylwia Szlendrowicz hodowczyni owiec z Warpun koło Mrągowa.
Wyroby z mleka, mięsa, czy wełny przeżuwaczy są w Polsce niedoceniane, a mają wyjątkowe, wysokie walory prozdrowotne – podkreśla prof. Stanisław Milewski z Wydziału Bioinżynierii Zwierząt UWM w Olsztynie. Jeden z kwasów tłuszczowych CLA, ma działanie przeciwnowotworowe, a wełna owcza ujemnie jonizuje otoczenie, więc niweluje negatywne skutki oddziaływania ładunków dodatnich wytwarzanych przez urządzenia elektryczne, takie jak na przykład telewizor, czy komputer.
Posłuchaj relacji Mai Kwiatkowskiej
Seminarium poświęcone małym przeżuwaczom, czyli kozom i owcom, odbyło się w Warmińsko-Mazurskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego, można tam było także obejrzeć wystawę wyrobów z wełny. (kwiat/bsc)