Aplikacja mobilna, STYL i ZDROWIE
Majowe ciasto rabarbarowe z cytrynową pianką
Wiosną większość z nas najbardziej lubi pierwsze sezonowe desery. Nadchodzi czas na ciasto z rabarbarem, pyszne i nie za słodkie.
Ciasto rabarbarowe zachwyca lekko kwaśnym smakiem i aromatem. Do tego ładnie się prezentuje: po przekrojeniu widać kilka kolorowych warstw, żółte kruche ciasto, różowo-zielony rabarbar i lekko cytrynowa pianka. Jego przygotowanie nie jest zbyt trudne.
Do przygotowania ciasta potrzeba:
- pół kilograma mąki pszennej
- kostkę margaryny
- 5 żółtek
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki śmietany 18%
- cukier waniliowy
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół kg rabarbaru
- pół szklanki cukru
- 5 białek
- 3 kisiele cytrynowe w proszku
Z mąki pszennej i ziemniaczanej, margaryny, żółtek wymieszanych z cukrem, śmietany zagniatamy kruche ciasto, dodajemy cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.
Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, a gdy piana będzie gładka, wsypujemy kisiel z torebki i mieszamy jeszcze przez chwilę.
Na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy rozwałkowane kruche ciasto. Na nim układamy rabarbar i posypujemy go cukrem, nie za dużo. Na wierzch wykładamy pianę z białek z kisielem, wyrównujemy wierzch nożem.
Ciasto pieczemy około godziny w temperaturze 180 st. C. Piana ma się lekko zezłocić. Podajemy po wystudzeniu.
Autor: PAP Life
Redakcja: BSChromy