Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 9 °C pogoda dziś
JUTRO: 2 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Majowe ciasto rabarbarowe z cytrynową pianką

Ciasto rabarbarowe jest pyszne i orzeźwiające. Fot. fotolia

Wiosną większość z nas najbardziej lubi pierwsze sezonowe desery. Nadchodzi czas na ciasto z rabarbarem, pyszne i nie za słodkie.

Ciasto rabarbarowe zachwyca lekko kwaśnym smakiem i aromatem. Do tego ładnie się prezentuje: po przekrojeniu widać kilka kolorowych warstw, żółte kruche ciasto, różowo-zielony rabarbar i lekko cytrynowa pianka. Jego przygotowanie nie jest zbyt trudne.

Do przygotowania ciasta potrzeba:

  • pół kilograma mąki pszennej
  • kostkę margaryny
  • 5 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • cukier waniliowy
  • łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół kg rabarbaru
  • pół szklanki cukru
  • 5 białek
  • 3 kisiele cytrynowe w proszku

Z mąki pszennej i ziemniaczanej, margaryny, żółtek wymieszanych z cukrem, śmietany zagniatamy kruche ciasto, dodajemy cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.

Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, a gdy piana będzie gładka, wsypujemy kisiel z torebki i mieszamy jeszcze przez chwilę.

Na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy rozwałkowane kruche ciasto. Na nim układamy rabarbar i posypujemy go cukrem, nie za dużo. Na wierzch wykładamy pianę z białek z kisielem, wyrównujemy wierzch nożem.

Ciasto pieczemy około godziny w temperaturze 180 st. C. Piana ma się lekko zezłocić. Podajemy po wystudzeniu.

Ciasto rabarbarowe jest pyszne i orzeźwiające. Fot. fotolia

Autor: PAP Life
Redakcja: BSChromy

Więcej w kulinaria, gotowanie, rabarbar, ciasto
Galette des rois, czyli ciasto na Trzech Króli

Na święto Trzech Króli we Francji tradycyjnie wypieka się i zjada galette des rois. Jest to okrągły placek z ciasta francuskiego, przełożony masą migdałową. Zabawa tkwi...

Zamknij
RadioOlsztynTV