Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 4 °C pogoda dziś
JUTRO: 9 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Kuchnia orientalna w audycji Jedzenie pod Lupą. Sprawdź przepis!

Od lewej: D. Baryga, D. Grzymska

Dziś coś na ząb dla miłośników kuchni orientalnej. Trzeba tylko uważać na skład sosów azjatyckich, w których może być dużo cukru czy glutaminianu sodu. Pamiętajcie – im krótszy skład, tym lepiej. A na orientalny obiad zaprasza nasz zaprzyjaźniony kucharz z Giżycka Darek Baryga.

Azjatycki makaron udon na bazie sosów azjatyckich

Do przygotowania tego przepisu potrzebujecie przede wszystkim świeżych składników, które są potrzebne do przygotowywania potraw w stylu azjatyckim. Są to: imbir, czosnek, papryczka chili i oczywiście sosy azjatyckie.

Składniki:

  • 300 g makaronu udon
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 300 g posiekanej włoskiej kapusty
  • 2 łyżeczki azjatyckiego oleju sezamowego
  • 600 g mielonego mięsa z kurczaka lub wieprzowin
  • 3 dymki
  • 1 pęczek młodego szczypiorku pokrojonego na cienkie plasterki
  • 1 łyżka świeżego imbiru, startego na tarce o drobnych oczkach
  • 1/2 łyżka czosnku, drobniutko posiekanego lub startego
  • 1/2 łyżeczka suszonej ostrej papryczki
  • 1/2 szklanki japońskiego słodkiego wina ryżowego
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 4 łyżki sosu słodkiego chili
  • 3 łyżki sezamu uprażonego

Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie na dużej patelni lub woku rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy kapustę i przysmażamy na mocnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż się ładnie przysmaży, około 4-5 minut. Zmniejszamy ogień i przysmażamy jeszcze około 3 minut, aż będzie miękkawa. Ściągamy z patelni.

Na mocnym ogniu rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju i wrzucamy na patelnię mięso. Rozdrabniamy trochę i przysmażamy przez kilka minut, aż się zarumieni. Dodajemy dymkę, imbir i czosnek, posypujemy ostrą papryczką, mieszamy – smażymy około minutkę. Wrzucamy ugotowany makaron, podsmażoną kapustę, wlewamy wino i sos sojowy, mieszamy i podsmażamy jeszcze chwileczkę, na koniec dodajemy słodki sos chili. Ściągamy z ognia, kropimy olejem sezamowym, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i  sezamem. Mieszamy lekko i serwujemy.

Sprawdź przepis

00:00 / 00:00

Autor: D. Grzymska
Redakcja: A. Niebojewska

RadioOlsztynTV