Polecane, Aktualności, Aplikacja mobilna
Kontrowersyjna moda celebrytów. Eksperci ostrzegają: muchomorów nie można jeść
Eksperci ostrzegają przed jedzeniem czerwonych muchomorów! To nowa moda celebrytów, którzy w Internecie zachęcają do spożywania tych grzybów. Tymczasem eksperci biją na alarm.
Magdalena Łaszczeska, grzyboznawca z wojewódzkiego sanepidu w Olsztynie kategorycznie potępia te praktyki i ostrzega przed spożywaniem tych grzybów. Muchomor czerwony figuruje we wszystkich atlasach grzybów jako gatunek trujący.
Muchomorów z żadnej postaci nie należy spożywać. Owszem, w całej grupie muchomorów są jadalne, np. muchomor cesarski, ale on u nas raczej nie występuje i są to raczej pojedyncze gatunki. Na pewno nie są to muchomory, które w tej chwili stały się popularne w celach spożywczych. Muchomorom mówimy nie.
Dr Łukasz Grabarczyk uprzedza, że muchomory zawierają substancje toksyczne, które mogą nam szkodzić, a nawet zabić.
Zawierają często bardzo wiele substancji, które są szkodliwe dla naszego organizmu, a nawet mogą nas zabić. Czerwone muchomory mają tych substancji trochę mniej, ale również są toksyczne, ale również są szkodliwe dla naszej wątroby. Mogą także wpływać na nasze zachowanie jak pewne halucynogeny. Ta moda jest ponadczasowa i warto przestrzegać tych zasad, by jadać – jak sama nazwa wskazuje – grzyby jadalne.
Muchomor czerwony zawiera w sobie szereg substancji o narkotycznym działaniu, m.in. halucynogenną bufoteninę. Badania nad grzybem wykazały, że do typowych psychodelicznych objawów konsumpcji grzyba czerwonego zalicza się zaburzenia postrzegania przestrzennego, halucynacje, czy utratę poczucia upływu czasu – bezczasowość.
Autor: D. Grzymska
Redakcja: M. Rutynowski