Karnawałowy biszkopt ze słonecznikiem
Za kilka dni karnawał. Można poszaleć nie tylko na parkiecie, ale i z jedzeniem. Tym z państwa, którzy w postanowieniach noworocznych nie ślubowali odchudzania, proponuję przepyszny biszkopt ze słonecznikiem. Odpowiednio przygotowane ziarna smakują jak orientalna chałwa. Przepis na to pyszne ciasto zdradził mój sąsiad Dariusz Koleniec, który znany jest w okolicy m.in. z tego, że fantastycznie gotuje. Teraz się okazało, że równie wspaniale piecze ciasta.
Przygotowanie tego ciasta dobrze jest rozłożyć na dwa dni. Jednego dnia przygotować pieczony słonecznik, ugotować skondensowane mleko w puszcze i upiec biszkopt. Dobrze wystudzone przez noc produkty na drugi dzień połączyć i gotowe ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki aby stężało.
Składniki:
Na biszkopt: szklanka mleka, szklanka mąki pszennej, szklanka cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 5 jaj i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Do nasączenia poncz – słodzona herbata z cytryną – opcjonalnie – z rumem lub likierem kawowym.
Na masę słonecznikową: 150 g pestek słonecznika, 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego, 150 g cukru, 150 g masła, 1 całe masło, 2 łyżki mleka i 2 żółtka.
Upiec biszkopt w temp. 170 st. C przez 15-20 minut. Pan Darek zaczyna od ubicia białek z cukrem, co dość długo trwa, ale dzięki tej metodzie ciasto nie opada. Wylewa ciasto na samą blachę – nie stosuje natłuszczenia ani papieru do pieczenia. Po upieczeniu odwraca blachę z ciastem do góry dnem i po wystygnięciu wytrząsa ciasto, wyrównuje i z powrotem wkłada do blachy, wyłożonej papierem pergaminowym. Następnie nasącza ponczem i na wierzch nakłada masę słonecznikową.
Przygotowanie masy słonecznikowej rozpoczyna się od gotowania puszek mleka skondensowanego w garnku z wodą przez ok. 2 godziny. Potem w innym garnku zagotowujemy 150 g cukru, 150 g masła i 2 łyżki mleka i mieszamy ze 150 – 300 g pestek słonecznika. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem i zapiekamy w temp. 180 st. C na termoobiegu przez 25 min. do uzyskania brązowego koloru. Po ostygnięciu należy ją pokruszyć. Następnie mieszamy w misce kostkę masła i 2 żółtka, dodajemy karmel z puszki, czyli mleko skondensowane i dorzucamy upieczony słonecznik. Masę wylewamy na nasączony biszkopt, rozsmarowujemy równomiernie i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Fotorelacja:
Posłuchaj audycji: