Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: -1 °C pogoda dziś
JUTRO: -1 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Jedz jabłka!

„JEDZ JABŁKA” to akcja, która ma pomóc naszym sadownikom i rolnikom. Powstała po tym, jak Rosja nałożyła embargo na polskie owoce i warzywa. Jaki odzew przyniosła akcja, można zobaczyć w sklepach z warzywami, gdzie zwykle prym wiodły półki pełne skrzynek z polskimi jabłkami. Teraz trzeba się natrudzić, by je zdobyć. Do Jadłostacji zgłosiła się pani Anna Czajka z Warszawy, która postanowiła w ten sposób przyłączyć się do akcji. Zaproponowała racuchy, nadziewane oczywiście naszymi polskimi jabłkami.

 

Składniki (4 porcje): 3 jabłka, 200 g sera białego (śmietankowego) zmielonego, 4-5 łyżek rodzynek, kostka masła, ok. 4-5 łyżek mąki, olej, 2 jajka, ok. 5 łyżek cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, cukier puder do posypania, pół łyżeczki cynamonu, 2 łyżki miodu, skórka z pomarańczy lub cytryny. Podawać ze schłodzonym cydrem.

 

Jabłka pokroić w kosteczkę i uprażyć w karmelu z dodatkiem masła, miodu i cynamonu. W połowie smażenia wrzucić rozmoczone rodzynki. Ciasto robimy z twarogu, do którego dodajemy przesianą mąkę, żółtka, cukier, startą skórkę pomarańczy lub cytryny, cukier waniliowy. Całość delikatnie mieszamy. Wystudzone jabłka łączymy z ciastem i dodajemy pianę z białek. Smażymy placuszki na klarowanym maśle lub oleju. Posypujemy cukrem pudrem.

 

Fotorelacja:

 

 

 

Posłuchaj audycji:

00:00 / 00:00
Więcej w Jadłostacja, jabłka, racuchy
Duszonki w buncloku

Bunclok to żeliwny, tradycyjny kociołek używany przez górali. Kiedyś, szczególnie jesienią, gdy trwały wykopki ziemniaków, zbójnicy czy zwykli górale rozpalali ogniska i piekli tzw. duszonki. A...

Zamknij
RadioOlsztynTV