Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 0 °C pogoda dziś
JUTRO: 0 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Jakie potrawy przygotują goście „Radia od kuchni”? Słuchaj letniej audycji Radia Olsztyn

Co to są kluski z denka i jak smakują muffiny z lebiodą? Przekonamy się o tym w audycji „Radio od kuchni”. Gośćmi Wioli Zalewskiej i Maćka Maciejewskiego są Gospodynie Wiejskie z Podleśnej, uczestniczki Festiwalu „Polska Od Kuchni”.

Kwaśna zupa z kluskami z denka zapewniła Kołu Gospodyń Wiejskich z Podleśnej miejsce w półfinałach wojewódzkich Festiwalu „Polska Od Kuchni” w kategorii: Konkurs Kulinarny. Przepis na tę potrawę od dziesiątek lat jest obecny w rodzinie pani Mirosławy Guski – wiceprzewodniczącej koła. W środowej audycji kulinarnej pojawią się również Katarzyna Wieliczko – przewodnicząca KGW w Podleśnej oraz Natalia Załęska-Pyć – kandydatka do wyborów Miss Wdzięku do 45 lat Festiwalu „Polska Od Kuchni”.

Będziemy więc gotować tradycyjnie, smacznie i z wdziękiem. Oprócz kwaśnej zupy w radiowej kuchni pojawią się klopsy królewieckie z kaparami, a na deser zaserwujemy muffiny z lebiodą, miodem i cytryną.

Zapraszamy do wspólnego gotowania do godz. 14. Składniki i przepisy znajdziecie poniżej.

 

KWAŚNA ZUPA Z KLUSKAMI Z DENKA (Przepis od pani Mirki Guski z KGW w Podleśnej)

Składniki na zupę

  • 3 l esencjonalnego wywaru mięsno-warzywnego z dodatkiem soli, liścia laurowego i ziela angielskiego
  • garść suszonych leśnych grzybów najlepiej z własnego zbioru
  • 0,5 l soku z własnoręcznie kiszonej kapusty
  • 3 czubate łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • duża szczypta czubrycy zielonej
  • pieprz świeżo mielony

Przygotowanie

Do ugotowanego wywaru mięsno-warzywnego dolać sok z kiszonej kapusty i wrzucić suszone grzyby. Gotować na wolnym ogniu 15 min. Do miseczki ze śmietaną wlać łyżkę wazową wywaru, dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i ponownie wymieszać. Śmietanę wlać do zupy, wymieszać. Dodać świeżo mielony pieprz i czubrycę. Pogotować na małym ogniu około 3 minut i odstawić.

Składniki na kluski z denka

  • około 1 kg białych ziemniaków, starkowanych jak na placki ziemniaczane
  • 1 wiejskie jajko o pokojowej temperaturze
  • duża szczypta soli
  • około 3 czubate łyżki mąki żytniej
  • około 3 czubate łyżki mąki pszennej

Przygotowanie

Do dużego garnka wlać wodę, osolić, doprowadzić do wrzenia. Do starkowanych ziemniaków dodać jajko i sól, połączyć składniki. Dodać mąkę żytnią i pszenną, dobrze wymieszać. Konsystencja ciasta ma być gęstsza niż na placki. Jeśli ciasto będzie rzadkie, dodawać troszeczkę mąki żytniej i pszennej w jednakowych proporcjach. Na denku (drewnianej desce do krojenia) rozprowadzić cienką warstwę ciasta ziemniaczanego. Do wrzącej wody zgarniać łyżką małe kluski z denka. Po ich wypłynięciu gotować około 3 min. i łyżką cedzakową wykładać do durszlaka. Przelać zimną wodą. Czynność powtarzamy do wykorzystania całego ciasta ziemniaczanego. Do talerza nakładamy kluski, zalewamy je ciepłą zupą i delektujemy się jej smakiem.

Kwaśna zupa z kluskami z denka

KLOPSY KRÓLEWIECKIE

Składniki (ok. 20 szt.)

  • 500 g mielonego mięsa (u mnie zmielona szynka wieprzowa)
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka (ok. 60 g)
  • 1 łyżka średnio ostrej musztardy
  • 1 cebula
  • 3 filety anchois – opcjonalnie
  • 1 łyżka natki pietruszki

do gotowania:

  • 400 ml bulionu (miałam wywar drobiowy)
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 2 listki laurowe
  • 1 szalotka
  • 5 ziarenek pieprzu

do sosu:

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 100 ml śmietany użyłam 18%, może być 30%
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • ok. 30 g kaparów
  • 1 łyżka zalewy z kaparów
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Bułkę namoczyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić masło, zeszklić cebulę, przestudzić. W misce wymieszać wszystkie składniki klopsów: mięso, odciśniętą bułkę, jajko, musztardę, zeszkloną cebulę, posiekane filety anchois, łyżkę posiekanej natki pietruszki. Dobrze wyrobić, doprawić solą i pieprzem. Zrobić klopsiki wielkości piłki golfowej. Bulion z winem i przyprawami zagotować w szerokim rondlu. Do gotującego się wywaru włożyć ostrożnie klopsy, zmniejszyć ogień tak, aby wywar tylko lekko „mrugał”, rondel przykryć. Gotować 10 minut.
Ugotowane klopsy wyłowić, a wywar przecedzić. Zrobić zasmażkę. W rondlu rozpuścić 2 łyżki masła, dosypać 2 łyżki mąki, dobrze wymieszać, uważając, aby zasmażka się nie przypaliła. Cały czas mieszając, wlewać ostrożnie przecedzony wywar. Powinien połączyć się z zasmażką i stworzyć gładki sos. Dodać śmietanę, zagotować. Włożyć klopsy, kapary, zalewę z kaparów, startą skórkę z cytryny. Podgrzewać jeszcze ok. 10 minut. Przed podaniem, o ile to konieczne, sos doprawić solą i pieprzem.

Klopsiki królewieckie

MUFFINY Z LEBIODĄ

Składniki

  • 120 g masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka
  • 15 listków lebioda
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • miód do smaku
  • 0,5 cytryny (soku)

Przygotowanie

Masło lekko rozpuścić. Przełożyć do miski. Cukier, jaja, kefir, cytrynę wymieszać do połączenia się składników. Dodać pozostałe składniki poza lebiodą, zamieszać do uzyskania jednolitej masy. Lebiodę poddać blanszowaniu (zamoczyć lebiodę w gorącej wodzie i przełożyć do zimnej za pomocą sitka), ostudzić, pokroić i dodać do masy. Muffiny piec w temperaturze 170°C przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Muffiny z lebiodą

00:00 / 00:00
00:00 / 00:00
00:00 / 00:00
00:00 / 00:00
00:00 / 00:00
00:00 / 00:00
00:00 / 00:00
00:00 / 00:00
00:00 / 00:00
00:00 / 00:00

Redakcja: M. Rutynowski
Fot. P. Getka

 

Więcej w radio, kuchnia, gotowanie, video
Zobacz zwiastun dokumentu o olsztyńskiej zawodniczce!

Nowy film dokumentalny "Niezwyciężona" o Joannie Jędrzejczyk, mistrzyni MMA, będzie miał premierę 24 czerwca w HBO GO. Produkcja w reżyserii Toma Kolińskiego pokazuje dwa oblicza zawodniczki - zwykłą dziewczynę...

Zamknij
RadioOlsztynTV