Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 1 °C pogoda dziś
JUTRO: 2 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Jak zdrowo grillować? Porady nie tylko na majówkę

Fot. pixabay.com

Lubiane przez Polaków połączenie mięsa z grilla i alkoholu to fatalna mieszanka, mogąca prowadzić do zapalenia trzustki lub żołądka – przestrzega gastroenterolog i internista z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. NMP w Częstochowie Rajmund Gołdys.

Rozpoczyna się długi weekend majowy, a nieodłącznym elementem wspólnego biesiadowania jest b grill.

Najchętniej grillujemy tłuste mięso, pokryte również tłustą marynatą i mocno przypieczone, tak, by było chrupiące. Jeśli w dodatku kładziemy je bezpośrednio na kratce grilla, podczas pieczenia wytwarzają się rakotwórcze węglowodory

– powiedział Gołdys.

Grillowanie sprzyja konsumpcji alkoholu. – Pokutuje mit, że alkohol pomaga strawić ciężkostrawne jedzenie – zaznacza ekspert i dodaje:

Nic bardziej mylnego. Tylko pogarsza sprawę, w końcu alkohol to toksyna. Połączenie dwóch trucizn może mieć piorunujący skutek i nieraz trafiają do nas pacjenci z zapaleniem żołądka czy ostrym zapaleniem trzustki.

Jeśli nie chcemy rezygnować z grilla, lepiej korzystać z tacek i folii do pieczenia. Zdrowszym rozwiązaniem od tłustego mięsa i kiełbasy będzie – jak mówił lekarz – grillowana ryba i warzywa. Dobrym pomysłem na posiłek na świeżym powietrzu są też jego zdaniem potrawy przygotowywane w specjalnych kociołkach stawianych na ognisku.

-Do środka wkładamy dużo warzyw i nawet jeśli dołożymy tłuste mięso czy kiełbasę, to przygotowane w tych warunkach będą o wiele zdrowsze – podkreślił Rajmund Gołdys.

 

Autor: A. Gumułka (PAP)
Redakcja: A. Dybcio

Więcej w alkohol, mięso, Majówka, grill, smażone mięso
W długi weekend majowy więcej policji na drogach

Od dziś warmińsko-mazurscy funkcjonariusze zaczynają wzmożone patrole. Będą sprawdzać prędkość, trzeźwość kierowców, a także czy dzieci są przewożone w fotelikach. Policjanci nagrali też specjalny spot, w...

Zamknij
RadioOlsztynTV