Aktualności, Aplikacja mobilna
Jak zdrowo grillować? Porady nie tylko na majówkę
Lubiane przez Polaków połączenie mięsa z grilla i alkoholu to fatalna mieszanka, mogąca prowadzić do zapalenia trzustki lub żołądka – przestrzega gastroenterolog i internista z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. NMP w Częstochowie Rajmund Gołdys.
Rozpoczyna się długi weekend majowy, a nieodłącznym elementem wspólnego biesiadowania jest b grill.
Najchętniej grillujemy tłuste mięso, pokryte również tłustą marynatą i mocno przypieczone, tak, by było chrupiące. Jeśli w dodatku kładziemy je bezpośrednio na kratce grilla, podczas pieczenia wytwarzają się rakotwórcze węglowodory
– powiedział Gołdys.
Grillowanie sprzyja konsumpcji alkoholu. – Pokutuje mit, że alkohol pomaga strawić ciężkostrawne jedzenie – zaznacza ekspert i dodaje:
Nic bardziej mylnego. Tylko pogarsza sprawę, w końcu alkohol to toksyna. Połączenie dwóch trucizn może mieć piorunujący skutek i nieraz trafiają do nas pacjenci z zapaleniem żołądka czy ostrym zapaleniem trzustki.
Jeśli nie chcemy rezygnować z grilla, lepiej korzystać z tacek i folii do pieczenia. Zdrowszym rozwiązaniem od tłustego mięsa i kiełbasy będzie – jak mówił lekarz – grillowana ryba i warzywa. Dobrym pomysłem na posiłek na świeżym powietrzu są też jego zdaniem potrawy przygotowywane w specjalnych kociołkach stawianych na ognisku.
-Do środka wkładamy dużo warzyw i nawet jeśli dołożymy tłuste mięso czy kiełbasę, to przygotowane w tych warunkach będą o wiele zdrowsze – podkreślił Rajmund Gołdys.
Autor: A. Gumułka (PAP)
Redakcja: A. Dybcio