Jabłka do mięs
Antonówki, jonagoldy, koksy, papierówki, renety, ligole – do wyboru, do koloru. Jabłko to nasz owoc narodowy. O jabłku śpiewa się piosenki, a książki kulinarne pełne są przepisów na ciasta i musy. Tym razem propozycja naszej radiosłuchaczki pani Anny Wojciechowskiej z Olsztyna.: jabłka na słodko-słono jako dodatek do mięs. Mogą być do kurczaka grillowanego, czy mostku wieprzowego. Wspaniale komponują się ze smażoną wątróbką drobiową. Pani Ania wyczarowała także pyszny deser – jabłka zapiekane w piekarniku z miodem i bakaliami, oraz z cynamonem i wiśniami. A jako danie główne podała kurczaka grillowanego w przyprawach z jabłkami jako dodatkiem.
Składniki:
Danie: piersi z kurczaka zamarynowane w świeżych ziołach (tymianek, rozmaryn, bazylia) z dodatkiem majonezu, soli ziołowej i pieprzu, oraz jabłka (najlepiej winne np. eliza) smażone na 2 łyżkach masła, 2 łyżkach miodu lipowego z dodatkiem majeranku, soli ziołowej i pieprzu.
Deser: 8 jabłek – połowa z miodem lipowym i bakaliami i połowa z cynamonem i wiśniami (kompotowymi).
Piersi z kurczaka dzień wcześniej zamarynować: dodać 2 łyżki majonezu ze świeżymi ziołami, posolić, popieprzyć. Grillować na patelni owinięte w folię aluminiową. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki i wrzucić na patelnię z 2 łyżkami masła i 2 łyżkami miodu. Wsypać pół torebki majeranku, posolić i popieprzyć. Smażyć uważając, by się nie rozpadły.
Deser: wydrążyć jabłka i nadziewać – jedne miodem i bakaliami (bakalie wsypać pod koniec pieczenia), drugie – wydrążoną dziurkę posypać cynamonem i włożyć wiśnie. Piec w 180 st. C z termoobiegiem, ok. pół godziny, pilnując by się nie rozpadły.
Fotorelacja:
Posłuchaj audycji: