Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 0 °C pogoda dziś
JUTRO: 2 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Hiszpańskie churros zamiast pączka

„Wszystko co dobre kiedyś się kończy” – mowa o karnawale, podczas którego nie żałowaliśmy sobie dobrej zabawy i wszelkiego jadła. Kropką na „i” jest tłusty czwartek a jak głosi legenda: im więcej pączków zjesz, tym będziesz… grubszy :). Dziś proponuję alternatywę dla tradycyjnych pączków i faworków. Są to hiszpańskie churros (czytaj: czurros), które są troszkę mniej kaloryczne, pod warunkiem że zjemy je bez polewy czekoladowej. Ale jak szaleć, to szaleć.

Jak podaje mądra księga: churros w Hiszpanii sprzedawane są w specjalnych sklepach zwanych Churreria, zlokalizowanych na głównych ciągach pieszych oraz na dworcach, lotniskach, stacjach metra i innych ruchliwych miejscach. Jest to jedna z najpopularniejszych w Hiszpanii przekąsek śniadaniowych. Bywa zjadana samodzielnie lub po umoczeniu w filiżance czekolady i wtedy nazywa się chocolate con churros.

Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Przyrządza się podobnie jak pączki, czy faworki smażąc w głębokim oleju. I tu zamiast oleju proponuję nasz tradycyjny smalec bo ma wyższą temperaturę spalania, a przez to skraca się czas smażenia.

O przygotowanie tej potrawy poprosiłam znaną Państwu z programów kulinarnych Sylwię Malinowską z Różnowa, która jeżdżąc po świecie wyszukuje i przywozi oryginalne przepisy. Jak się robi churros i inne smakołyki można podejrzeć na jej blogu: www.kuchenne-rewelacje.pl

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 60 g masła
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 200 g mąki
  • 4 jajka
  • 1,5 kg smalcu do smażenia

Mleko gotujemy z masłem, solą i cukrem. Kiedy będzie gorące wsypujemy mąkę i zaparzamy. Ciasto studzimy a następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie grubej gwiazdki. Na rozgrzany do 180 stopni smalec wyciskamy podłużne, około 10 cm churrosy. Smażymy ze wszystkich stron na rumiano.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem.

Składniki na sos:

  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 100 g czekolady
  • 2 łyżki masła

 

Fotorelacja:

Posłuchaj audycji:

00:00 / 00:00
Więcej w czekolada, Hiszpania, tłusty czwartek
Tort czekoladowo-wiśniowy na 15-lecie Dziecinady

W niedzielę, 25 października przypada 15-lecie audycji radiowej "Dziecinada". Z tej okazji postanowiłyśmy z panią Anią Wojciechowską z Olsztyna upiec pyszny tort. A jaki tort najbardziej...

Zamknij
RadioOlsztynTV