Gotuj, nie marnuj. Ruszają bezpłatne warsztaty kulinarne w Olsztynie
Trwają zapisy na bezpłatne warsztaty kulinarne „Jak gotować, żeby nie marnować”. Warsztaty przeznaczone są dla mieszkańców Olsztyna, a ich tematem przewodnim będzie kuchnia zero waste.
Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie, wyjaśnił, czym jest niemarnowanie żywności.
O to, żeby racjonalnie wykorzystywać produkty, które mamy w domu. Stawiamy koszyk z produktami, które wcześniej nie były zaplanowane i poazujemy, jak dobrze ten kosz zagospodarować, żeby zrobić z tego pyszne potrawy
– powiedział prezes Banku Żywności w Olsztynie.
Organizatorzy przewidują 30 warsztatów. Niektóre zajęcia poprowadzą olsztyńscy restauratorzy.
Jest to taka idea, żeby olsztyńscy restauratorzy mogli przygotować dania, które są w ich restauracjach, pokazać tajniki swojej kuchni, żebyście mogli również w tych miejscach uczestniczyć, pogotować. Serdecznie zachęcamy do odkrywania tej kulinarnej przygody
– podkreśliła Aleksandra Strzelec, koordynatorka działań edukacyjnych w olsztyńskim Banku Żywności.
Pierwsze warsztaty odbędą się w drugiej połowie sierpnia, kolejne we wrześniu i w październiku.
– Chcemy zachęcić olsztynian do bardziej świadomego i zrównoważonego gospodarowania żywnością – wyjaśniają organizatorzy.
Informacje o warsztatach są na stronie internetowej Banku Żywności w Olsztynie.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: A. Minkiewicz-Zaremba
Redakcja: P. Jaguszewski



























